'Ik vind het systeem met vijf verdedigers qua clubcultuur niet kunnen bij Ajax'

'Ik vind het systeem met vijf verdedigers qua clubcultuur niet kunnen bij Ajax'

7 maart - 17:12
84

Alfons Groenendijk acht Ajax niet bij voorbaat kansloos tegen Aston Villa. De oud-speler en voormalig assistent-trainer van de Amsterdammers zag dat de ploeg van coach John van 't Schip tegen FC Utrecht een stuk minder ruimte weggaf in het 5-4-1 systeem.

"Ik vind het systeem met vijf verdedigers qua clubcultuur niet kunnen, maar ik snap het wel. Het geeft verdedigend meer stabiliteit. Met vier verdedigers vielen er achterin enorme gaten", oordeelt Groenendijk in Het Parool. Hij ziet zelfs kansen tegen Aston Villa. "Iedereen heeft het over de intensiteit, de power en de snelheid van de Premier League, maar Nederlandse ploegen maken tegen Engelse teams altijd een goede kans."

De nummer vier van Engeland neemt onder manager Unai Emery bovendien risico's. "Als je ziet hoe Aston Villa staat en hoe hoog ze spelen, lijkt het soms wel een beetje op zelfmoordvoetbal. Ze staan tegen de middellijn aan, waardoor daarachter heel veel ruimte ligt. Daar valt tactisch iets mee te doen. Je moet het hebben van lopende mensen en dat is het voordeel van dit systeem."

Groenendijk ziet daardoor kansen voor Ajax tijdens het Conference League-duel. "Het is nog altijd broos bij Ajax – natuurlijk moet je een goede dag hebben – maar ik ben niet zo pessimistisch als 95 procent van de bevolking. Als trainer heb ik heel vaak iets tegen sterkere teams moeten verzinnen, dus ik zie altijd kansen."

Ajax en Aston Villa trappen donderdag om 18.45 uur af in de Johan Cruijff Arena.