Spelersbattle: Dortmund op papier nipt de favoriet tegen PSV

Spelersbattle: Dortmund op papier nipt de favoriet tegen PSV

13 maart - 17:20 Laatste update: 09:40
101

Dortmund en PSV strijden woensdagavond om een plekje in de kwartfinales van de Champions League. De heenwedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel en zo is alles nog mogelijk in het Westfalenstadion. VoetbalPrimeur legt Dortmund en PSV langs de meetlat in een spelersbattle. 

Gregor Kobel - Walter Benítez 1-0
Alleen het oppermachtige Bayer Leverkusen en Bayern München hebben in de Bundesliga minder tegengoals dan Dortmund. Benítez maakt een sterk seizoen door, maar toch is er twijfel over zijn kwaliteiten en wordt hij nog weleens betrapt op een ketser. 

Julian Ryerson - Teze 1-1
Ryerson is een prima en ijverige back, maar speelt zeker niet alle wedstrijden. Teze maakt een zeer goed seizoen door en is met acht assists in alle competities ook aanvallend belangrijk. 

Niklas Süle - Jerdy Schouten 1-2
Met een salaris van tien miljoen euro is Süle de bestbetaalde speler van Dortmund. Toch is hij geen vaste waarde en aan de bal is hij lang niet zo comfortabel als Schouten. De Nederlander is misschien wel de meest constante PSV’er en speelt in de topwedstrijden regelmatig centraal in plaats van André Ramalho. Wat hij overigens uitstekend doet.

Mats Hummels - Olivier Boscagli 2-2
Hoewel Boscagli een ijzersterk seizoen doormaakt en veel battles zou winnen, krijgt Hummels toch de voorkeur. De ervaren verdediger speelt in de competitie misschien niet alles, maar is een vaste waarde in de Europese wedstrijden en een wereldkampioen die nog steeds van enorme waarde is voor het elftal. 

Ian Maatsen - Sergiño Dest 2-3
Maatsen is een meerwaarde voor Dortmund door ook als middenvelder vanuit de back positie te fungeren. Dest was daarentegen de gevaarlijkste aanvaller van PSV in de heenwedstrijd in Eindhoven. Het was beter wanneer hij in plaats van Lozano de bal kreeg om de één-tegen-één uit te spelen. Malen was de grote man aan Dortmund-zijde, maar ook verdedigend is de Amerikaanse back goed opgewassen tegen de Nederlandse aanvaller. 

Emre Can - Mauro Junior 3-3
In de topper tegen Feyenoord speelde de Braziliaan een sterke pot, maar Can is een Duits international met veertig interlands en Premier League-ervaring bij Liverpool. Hij speelt een belangrijke rol in de opbouw, door als extra man achterin op te duiken.

Marcel Sabitzer - Joey Veerman 3-4
Sabitzer is een puike speler, maar ook iets soberder in zijn passing. Veerman speelt vaak vooruit en was in de heenwedstrijd een van de betere bij de Eindhovenaren. De Volendammer is met elf assists in de Eredivisie aanvallend een sterk wapen. 

Donyell Malen - Johan Bakayoko 4-4
Niemand ontkent dat Bakayoko een groot talent is. Toch heeft hij in de Champions League nog weinig laten zien en heeft hij moeite om backs van een hoger niveau als Acuña voorbij te lopen. Malen is met zijn snelheid en doelgerichtheid in bloedvorm en was in het Philips Stadion de beste van het veld. 

Marco Reus - Malik Tillman 5-4
De Duitse routinier heeft heel wat meer ervaring. Hierdoor maakt hij vaak betere keuzes dan de zeer talentvolle Tillman. 

Jadon Sancho - Hirving Lozano 6-4
Beide aanvallers zijn zwakke schakels in hun ploeg. Sancho heeft zijn matige vorm bij Manchester United meegenomen naar Dortmund, maar wint het net van de zwak spelende Lozano. Bij de Mexicaan lijkt al een tijdje niks meer te lukken.

Niclas Füllkrug - Luuk de Jong 6-5
Füllkrug is een uitstekende spits die prima op dreef is in een zwaardere competitie. De 31-jarige is met elf goals en acht assists in de Bundesliga zeer belangrijk. Maar De Jong is met zijn leiderschap, kopkracht en 22 goals en elf assists in de Eredivisie een fenomeen. Daarnaast laat hij zijn kwaliteiten ook in de Champions League zien, iets wat Füllkrug nog niet is gelukt.

Conclusie 
Het belooft een spannend en gelijkwaardige clash te worden, op basis van de uitslag van deze spelersbattle: 6-5. De Duitsers kennen een selectie met een hoop meer ervaring dan PSV. De Eindhovenaren spelen daarentegen niet alleen tegen Dortmund, maar ook tegen de beruchte Gelbe Wand. Toch is de ploeg van Peter Bosz zeker niet kansloos wanneer het zijn eigen spel kan spelen. Woensdagavond om 21:00 uur wordt er afgetrapt voor de return van deze achtste finale van de Champions League.