Zes conclusies: plannetje Bosz werkt niet, lucratieve pleister op PSV-wond

Zes conclusies: plannetje Bosz werkt niet, lucratieve pleister op PSV-wond

13 maart - 23:40 Laatste update: 14 maart - 01:18
26

Het was PSV niet gegund tegen Borussia Dortmund: de achtste finale van de Champions League is het eindstation van de Eredivisie-koploper. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

PSV laat gouden kans liggen
Paris Saint-Germain, Bayern München, Manchester City, Real Madrid, FC Barcelona, Arsenal, Atlético Madrid en... Dortmund. PSV had zich woensdagavond kunnen scharen bij de crème de la crème van Europa, de laatste acht in de Champions League. Maar het mocht niet zo zijn. PSV heeft in het Signal Iduna Park een gouden kans laten liggen om voor het eerst sinds 2007 door te stoten naar de kwartfinales.

Onherkenbaar en te laat op stoom
Onherkenbaar, dat was PSV in de openingsfase. Natuurlijk was het de verdienste van Dortmund, dat steeds heel makkelijk de vrije man vond en daardoor de bezoekers uit Eindhoven wist te bestoken met de ene na de andere aanval. Maar de ploeg van Peter Bosz liet het ook allemaal gebeuren. De rampzalige start werd gevolgd door een betere tweede helft. PSV was echter niet doortastend genoeg op de zwakke momenten van BVB.

Geweldige support
Europese avonden hebben iets magisch, ook voor de aanhang van PSV. In de binnenstad van Dortmund maakten de supporters er één groot feest van en die lijn werd vrolijk doorgetrokken in het Signal Iduna Park, waar opgebokst moest worden tegen de befaamde Gelbe Wand. Na het laatste fluitsignaal richtten de fans in het uitvak het vizier meteen op het binnenslepen van de landstitel.

Bosz-plan komt niet tot wasdom
"Ik wil met een extra middenvelder Dortmund pijn doen", zei Peter Bosz, die Malik Tillman verkoos boven Hirving Lozano, voor aanvang. Die keuze kwam niet tot wasdom. PSV had voor rust amper balbezit, waardoor Tillman geen vuist kon maken aan de linkerkant en Sergiño Dest nooit kon opstomen. Extra pijnlijk voor Bosz: Lozano zorgde als invaller wél voor gevaar, al had dat ook te maken met het feit dat PSV beter ging spelen - en Dortmund juist minder.

Champions League nieuwe stijl
Tachtig goals in de Eredivisie, slechts één in het tweeluik tegen Dortmund. Daardoor staan er weer acht clubs uit de grote voetballanden (Engeland, Spanje, Duitsland en Frankrijk, Italië ontbreekt) in de kwartfinales. Volgend seizoen waagt PSV een nieuwe poging in de Champions League nieuwe stijl, waarin de groepsfase plaatsmaakt voor één grote ranglijst. 36 deelnemers zullen elk acht wedstrijden spelen, tegen zeven verschillende clubs.

52 miljoen voor PSV
Ondanks de uitschakeling heeft PSV dit seizoen goed geboerd in Europa: ongeveer 52 miljoen stroomt naar de Eindhovense clubkas. Met twee zeges en drie remises werd al 8,3 miljoen bij elkaar gespeeld in de groepsfase. Het behalen van de achtste finale leverde nog eens 9,6 miljoen op, terwijl PSV door de startpremie, coëfficiëntenpremie, recettes en tv-gelden al verzekerd was van ruim 34 miljoen euro. De extra bonus van liefst 10,6 miljoen euro voor het bereiken van de kwartfinales gaat aan PSV's neus voorbij.