Dit verdient een scheidsrechter in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie

Dit verdient een scheidsrechter in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie

25 maart - 14:15
76

Het is geen gemakkelijke baan, maar de financiële beloning is aanzienlijk. Als je tenminste in de top fluit. Dít verdient een scheidsrechter in Nederland.

In Nederland worden wedstrijden door de KNVB verdeeld in vijf verschillende categorieën. Ajax - Feyenoord wordt het hoogst aangeslagen (5), een wedstrijd in de kelder van de Keuken Kampioen Divisie zit in de laagste klasse (1).

Wat verdient een scheidsrechter in Nederland?

Enkele jaren geleden kreeg de scheidsrechter van pak 'm beet Jong FC Utrecht - SC Telstar een vergoeding van 800 euro. Fluit je een absolute kraker in de Eredivisie, dan wordt er een bedrag van 5.500 euro gestort. Dit bedrag kan per seizoen fluctueren door onder meer inflatie.

Niet alleen de arbiter die fluit krijgt een vergoeding. De assistent-scheidsrechters en VAR strijken de helft van de genoemde bedragen op. De exacte hoogte wordt bepaald door de categorie waarin de wedstrijd valt. De vierde man ontvangt een kwart van het bedrag.

Vrijwel alle scheidsrechters halen hun hoofdinkomen uit een andere baan. Zo was Danny Makkelie, nationaal en international gezien als de beste arbiter van Nederland, jarenlang werkzaam bij de politie. Inmiddels is hij zelfstandig ondernemer.

Hoe werkt het in het buitenland?

In het buitenland wordt niet gewerkt met het 'Nederlandse' model. In de Spaanse, Engelse, Duitse, Franse en Italiaanse competitie wordt een vast bedrag per wedstrijd uitgekeerd.Daarnaast krijgen scheidsrechters in deze vijf competities maandelijks een vast bedrag op hun rekening gestort, variërend van 2.500 tot 12.500 euro.

Scheidsrechters in La Liga strijken 4.200 euro op per gefloten wedstrijd, terwijl de Premier League en Bundesliga vergoedingen uitbetalen van respectievelijk 1.300 en 3.600 euro. In de Champions League krijgen alle scheidsrechters een bedrag van 7000 euro per wedstrijd.