Coëfficiënten: duidelijkheid over toekomstperspectief door exits PSV en Ajax

Coëfficiënten: duidelijkheid over toekomstperspectief door exits PSV en Ajax

15 maart - 09:30 Laatste update: 14 maart - 23:59
142
Author profile picture

Nordin 't Hart

Het Nederlandse coëfficiëntenseizoen zit erop. Na de Europese exits van PSV en Ajax hebben 'we' geen enkel team meer over in de Europese toernooien, terwijl het al zeker is dat Nederland het seizoen afsluit op de zesde plek. Daardoor kunnen we de blik nu op volgend seizoen richten.

Op dinsdag begon de Europese week nog met goed nieuws voor Nederland. Doordat FC Porto na strafschoppen uit de Champions League geknikkerd werd door Arsenal, kan Portugal ons niet meer achterhalen op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Een dag later ging PSV ten onder in het miljardenbal. Daardoor is het nu al een uitgemaakte zaak dat Nederland dit seizoen afsluit op de zesde plek. Dat betekent dat de nummers één en twee van de Eredivisie van volgend seizoen opnieuw direct de Champions League ingaan, terwijl de nummer drie zich mag melden in de voorrondes van het prestigieuze Europese toernooi.

Ondanks dat we dit seizoen al zeker zijn van onze plek, was een resultaat van Ajax bij Aston Villa zeer welkom geweest. Alle punten die de Nederlandse clubs nu pakken, tellen namelijk ook mee voor de komende seizoenen. De Amsterdammers gingen echter kansloos ten onder op Villa Park. Daardoor zijn er geen Nederlandse teams meer over in Europa en blijven we op precies 10.000 coëfficiëntpunten steken.

Frankrijk verdwijnt uit zicht, ook tegenspoed in Portugal
Eerder dit seizoen mocht Nederland nog op de vijfde plek hopen, maar een nieuwe aanval op Frankrijk kunnen we voorlopig vergeten. Namens de huidige nummer vijf van de coëfficiëntenlijst zijn Paris Saint-Germain, Olympique Marseille en Lille OSC nog altijd actief in Europa. Dat betekent dat Frankrijk dit seizoen nog een hoop punten kan pakken en ongestoord nog verder kan uitlopen op Nederland. In de nieuwe cyclus van volgend seizoen bedraagt het verschil nu nog ruim 2.800 punt, maar dat kan dus nog flink meer worden.


Marseille verloor met 3-1 van Villarreal, maar mag zich toch melden in de kwartfinale van de Europa League

Portugal heeft deze week net als wij tegenvallers te verwerken gekregen op de coëfficiëntenlijst. Naast FC Porto raakte onze achtervolger ook Sporting Portugal kwijt. Daardoor is Benfica het enige overgebleven Portugese team in Europa. De ploeg van trainer Roger Schmidt hoort vrijdag wie het in de kwartfinale van de Europa League kan treffen. Kijkend naar het deelnemersveld is er eigenlijk geen makkelijke loting mogelijk voor Benfica.

Volgend seizoen achterom kijken
Het coëfficiëntenseizoen is dus op roemloze wijze geëindigd voor Nederland. Door de tegenvallende resultaten weten we nu waar we aan toe zijn, kijkend naar de toekomst: volgend seizoen wordt het de vraag of we de zesde plek opnieuw vast kunnen houden. Plek vijf is zoals gezegd voorlopig uit zicht verdwenen. Als we de cyclus van de volgende voetbaljaargang bekijken, is onze voorsprong op achtervolger Portugal nog enorm, met maar liefst 6.218 coëfficiëntpunten.

Toch kunnen we ons zeker niet al rijk rekenen. Benfica kan deze achterstand in de komende weken nog eigenhandig verkleinen, terwijl de strijd tussen Nederland en Portugal volgend seizoen onder andere omstandigheden plaats zal vinden. In de cyclus van 2024/25 zullen de Portugezen met vijf teams actief zijn in Europa, in plaats van zes. Op voorhand lijkt dat een enorm voordeel voor de Zuid-Europeanen: daardoor wordt elke Europese overwinning meer waard, terwijl het 'zesde' team van Portugal vaak direct werd uitgeschakeld. Dat zesde team kostte Portugal dus alleen maar punten, in plaats van dat het wat opleverde.


Vitória Guimarães werd dit seizoen als nummer zes van Portugal direct uitgeschakeld in de Conference League-voorrondes, door NK Celje uit Slovenië

Volgend seizoen zit Nederland plots in zijn maag met dat zesde team. Op dit moment strijden clubs als NEC, Go Ahead Eagles en FC Utrecht voor dat voorronde Conference League-ticket, dat via de play-offs vergeven zal worden. Het behalen van het hoofdtoernooi van de Conference League lijkt een heel zware opgave voor die clubs, alleen al omdat deze teams in de recente jaren niet actief waren in Europa en daardoor moeten vrezen voor een ongeplaatste status in de laatste voorrondes. Dat kan zeer pittige lotingen opleveren. Daar kan FC Twente over meepraten: in de afgelopen twee jaar haalden de Tukkers de Conference League niet, omdat ze ongeplaatst waren en in de laatste voorronde stuitten op Fiorentina en Fenerbahçe.

Al met al gaan we een kleine coëfficiëntenpauze tegemoet, al moeten de verrichtingen van Benfica in de gaten gehouden worden. Daarna zal het heel interessant zijn om te zien wat er volgend seizoen allemaal zal gebeuren. Voor Nederland begint het seizoen 2024/25 in Europa al op 25 juli: dan speelt de winnaar van de play-offs in de tweede voorronde van de Conference League en mag de nummer vier (als NEC de beker wint) of de nummer vijf (als Feyenoord de beker wint) van de Eredivisie aantreden in de tweede voorronde van de Europa League.

De huidige stand op de coëfficiëntenlijst  
5. Frankrijk 65.331 (14.750) (3/6)
6. NEDERLAND 61.300 (10.000) (0/5)
7. Portugal 55.982 (10.666) (1/6)

De stand van volgend seizoen op de coëfficiëntenlijst 
5. Frankrijk 53.665
6. NEDERLAND 51.900
7. Portugal 45.682