Van der Ende ergert zich: 'Dat gedrag is irritant en schaadt imago van voetbal'

Van der Ende ergert zich: 'Dat gedrag is irritant en schaadt imago van voetbal'

30 maart - 12:15 Laatste update: 12:24
59

Mario van der Ende ergert zich aan de toenemende mate waarin spelers een hoofdblessure veinzen. Volgens de oud-scheidsrechters is die ontwikkeling irritant en slecht voor het imago van het voetbal. 

"Je ziet steeds vaker spelers als ogenschijnlijke zombies op het veld liggen, ook wanneer ze niet of slechts heel minimaal aan hun hoofd zijn geraakt", constateert Van der Ende in het Algemeen Dagblad. "Dat is een vervelende bijkomstigheid van een uitstekende regel", luidt zijn oordeel. De regel is juist in het leven geroepen in het belang van de spelers, maar daar wordt volgens Van der Ende 'vakkundig misbruik van gemaakt'. 

Het simuleren van hoofdletsel is een kwalijke zaak, vervolgt de oud-scheidsrechter. Van der Ende doet daarom een beroep op de voetbalclubs. "Ze zouden een beroep moeten doen op hun spelers. Spelers hoeven echt geen koorknaapjes te worden, maar doen alsof je een hoofdblessure hebt? Kom op, zeg."

Het veinzen van een hersenschudding is niet professioneel, oordeelt Van der Ende vervolgens. "Het irriteert en het is ook nog eens schadelijk voor het imago van de sport."