AZ volgt Kroes-soap en komt met reactie: 'Voor ons is dit ook verrassend'

AZ volgt Kroes-soap en komt met reactie: 'Voor ons is dit ook verrassend'

2 april - 15:28 Laatste update: 15:36
93

AZ is verrast door de schorsing van Alex Kroes, drie weken na zijn start als algemeen directeur van Ajax. Op het bijzondere feit dat Kroes ook Ajax-aandelen kocht tijdens zijn dienstverband bij AZ, wordt niet gereageerd vanuit Alkmaar.

Ajax benaderde Kroes vorig jaar, toen hij nog niet zo lang bij AZ zat. In augustus 2023 werd de algemeen directeur voorgedragen in de Johan Cruijff ArenA. Een week eerder verwierf hij 'met voorkennis' een slordige 190 duizend euro aan aandelen van zijn toekomstige werkgever en dat is een strafbaar feit.

"AZ heeft kennisgenomen van de kwestie tussen Alex Kroes en Ajax", laat een woordvoerder van AZ weten aan het ANP. "Voor ons is wat nu boven tafel lijkt te komen ook verrassend. Omdat er nu - blijkbaar - een onderzoek komt van de AFM onthouden we ons op dit moment van verder inhoudelijk commentaar."

Kroes is naar de Autoriteit Financiële Markten gestapt om zijn beurstransactie te laten beoordelen. De hoofdrolspeler zegt dat hij de Ajax-aandelen niet kocht om zichzelf te verrijken en juist een 'positief signaal' wilde afgeven 'om vertrouwen in de club en naar aandeelhouders uit te stralen'.

In totaal verwierf Kroes 42.500 aandelen in Ajax. Op 31 december 2022 had hij reeds 20.000 aandelen in zijn bezit. In de maanden april, mei en juni van 2023, toen hij nog bij AZ zat, kocht hij telkens wat bij. Het laatste deel - ongeveer 17.500 stuks - schafte Kroes aan op 26 juli 2023, een week voor zijn Ajax-aanstelling, aan.

Bekijk de #DoneDeal-special over de breuk tussen Ajax en Alex Kroes!