'Meerderheid bestuursraad Ajax wil Kroes terug, gaan koppen rollen in de rvc'

'Meerderheid bestuursraad Ajax wil Kroes terug, gaan koppen rollen in de rvc'

5 april - 18:01
551

Nieuwe ontwikkelingen in Amsterdam: een (ruime) meerderheid van de bestuursraad van Ajax pleit voor een terugkeer van Alex Kroes, meldt De Telegraaf. De algemeen directeur is sinds dinsdag geschorst.

De bestuursraad is namens de vereniging Ajax met 73 procent van de aandelen grootaandeelhouder en daarmee een belangrijk orgaan binnen de club. Kroes is sinds dinsdag geschorst, omdat hij met voorkennis heeft gehandeld. Volgens de ochtendkrant komt de bestuursraad door de roep om de terugkeer van Kroes 'nog meer op ramkoers te liggen' met de raad van commissarissen.

'Het wegsturen van de commissarissen wordt nu serieus overwogen', klinkt het. De bestuursraad is van mening dat de straf die Kroes heeft opgelegd gekregen 'buitenproportioneel' is. "Alsof hij de doodstraf krijgt voor door rood licht fietsen", zegt een betrokkene. De raad van commissarissen schiet in de controlerende rol tekort volgens de bestuursraad. Zo is er door de rvc 'gefaald' in het toezich top de transfers van Sven Mislintat.

Dat de bestuursraad en de rvc lijnrecht tegenover elkaar staan, gaat gevolgen hebben. 'Van Mosman, Schlick en Van Oevelen willen de bestuursraadsleden op korte termijn sowieso af. Nu Van Praag en Van Wijk zich achter hun collega-commissarissen lijken te scharen, wordt ook niet uitgesloten dat vijf van de zes RvC-leden de wacht wordt aangezegd.' Alleen Danny Blind lijkt te kunnen blijven zitten.

Bekijk nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal: