Blunder Karsdorp zet Leverkusen op goede spoor, Atalanta wacht spannende return

2 mei - 22:55
16

Bayer Leverkusen heeft donderdag een grote stap gezet richting de Europa League-finale in Dublin. De kersverse Bundesliga-kampioen werd in Stadio Olimpico op weg geholpen door een fout van Rick Karsdorp en was daarna een maatje te groot voor AS Roma. Atalanta Bergamo vertrok met een moeizaam gelijkspel bij Olympique Marseille.

AS Roma - Bayer Leverkusen 0-2
AS Roma nam, gesteund door het fanatieke thuispubliek, het initiatief in de openingsfase. Romelu Lukaku kwam na 21 minuten het dichtst bij een treffer. De Belgische spits kopte op aangeven van Paredes op de lat. Niet veel later liet Leverkusen voor het eerst van zich horen. Jeremie Frimpong brak door over de rechterkant en kreeg de bal over doelman Mile Svilar, maar zijn poging eindigde in het zijnet.

Na 28 minuten was het alsnog raak voor Die Werkself. Karsdorp stak de bezoekers de helpende hand toe. De Nederlandse back speelde de bal veel te nonchalant met de buitenkant van zijn voet terug, waardoor Alejandro Grimaldo kon onderscheppen. De Spaanse vleugelverdediger gaf de bal op een presenteerblaadje voor Florian Wirtz: 0-1. Het doelpunt zorgde ervoor dat het duel kantelde. Vanaf dat moment sloeg vooral Leverkusen de klok en al snel was het bijna 0-2. Frimpong legde terug voor Wirtz, die Svilar ditmaal wel redding zag brengen.

In de tweede helft combineerde Leverkusen steeds makkelijker door de Romeinse linies. De 0-2 hing in de lucht en die viel na 73 minuten. Robert Andrich haalde verwoestend uit en vond prachtig de kruising. Met die stand was de ploeg van Xabi Alonso wel tevreden, al haalde het opgelucht adem toen Tammy Abraham in de blessuretijd nog gevaarlijk was. De klus kan volgende week in eigen huis geklaard worden door Leverkusen, dat nu al 47 duels ongeslagen is.

Olympique Marseille - Atalanta Bergamo 1-1
Atalanta Bergamo had in de kwartfinale gestunt tegen Liverpool en met Teun Koopmeiners en Marten de Roon in de basis was het ook al snel raak tegen Olympique Marseille. Voormalig PSV- en PEC-spits Gianluca Scamacca rondde uitstekend af op aangeven van Koopmeiners. Lang konden de Italianen niet van de voorsprong genieten. Na twintig minuten schoot Chancel Mbemba heerlijk raak.

Marseille ging op zoek naar meer, maar kort voor rust schoot Pierre-Emerick Aubameyang net voorlangs. Ook in de tweede helft had Atalanta het zwaar, maar de thuisploeg slaagde er maar niet in om het verschil te maken. Daardoor heeft La Dea nog altijd een uitstekende uitgangspositie om het in Bergamo af te maken.