VP Award 2024: PSV-spelmaker Joey Veerman

VP Award 2024: PSV-regisseur Joey Veerman is uniek in Nederland

17 mei om 12:00

Wie treedt in de voetsporen van Xavi Simons? De stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2024 is bekend. De komende dagen tellen we af naar de grote winnaar van het seizoen. Voor het zover is, zetten we de nummers vijf tot en met twee in het zonnetje. De laagste trede op het podium is voor PSV-smaakmaker Joey Veerman.

PSV gaf met gerichte aankopen een enorme impuls aan de selectie, maar slaagde er ook in om belangrijke spelers te behouden. Eén van hen was Joey Veerman. De spelmaker uit Volendam wist onder coach Peter Bosz bovendien een stap te zetten in zijn ontwikkeling.

Veerman werd in het verleden vaak verweten dat hij in verdedigend opzicht niet genoeg bracht, maar Bosz durfde hem een aantal keer als enige nummer zes op te stellen. Het tekent de groei van de achtvoudig international, die ook zonder bal zijn steentje bijdroeg dit seizoen. Daarnaast toonde hij toch vooral zijn grote wapens aan de bal, want zijn verfijnde balbehandeling is een lust voor het oog. In elke pass zit een boodschap verstopt.

Niet voor niets werd Veerman in november uitgeroepen tot Speler van de Maand in de Eredivisie. Dat dankt hij dus vooral aan zijn spelinzicht en creativiteit, wat hem uniek maakt in Nederland. De PSV-spelmaker gaf dit seizoen liefst vijftien assists, samen met ploeggenoot Luuk de Jong het hoogste aantal in de competitie. Daarnaast wist hij vijf keer zelf de trekker over te halen.

Veerman ontving in totaal 9 procent van de stemmen die de VP-community uitbracht. De middenvelder werd door de VP-redactie op de tweede plaats gezet. Het levert hem uiteindelijk het brons op in de strijd om de VP Award 2024.

Het hoogtepunt
Veerman strooide met passes en was meer dan eens de beste speler op het veld. Dat viel ook op bij de UEFA, dat hem na het heenduel met Borussia Dortmund uitriep tot Speler van de Week in de Champions League. Het spelplezier spatte ervan af, zoals tijdens de 0-8 zege bij sc Heerenveen. Het resulteerde uiteindelijk in een dikverdiend kampioenschap van PSV. Het was voor Veerman zijn eerste landstitel in Eindhoven en daarmee het hoogtepunt van het seizoen.

Nog één keer kan het Philips Stadion zondag genieten van Veerman, die daarna zijn koffers kan pakken voor het EK. Hoewel bondscoach Ronald Koeman hem vooral als stand-in van Frenkie de Jong lijkt te zien, bewees Veerman dit seizoen dat hij ook naast de Barça-middenvelder zou kunnen spelen.

Conclusie VP
De tandem Veerman-Jerdy Schouten was dit seizoen goud waard voor PSV. Met zijn creativiteit en inzicht kreeg Veerman vaak de handen op elkaar. Of de Eindhovenaren hem nog terugzien na de zomer, is de vraag. Een fraaie transfer lonkt na zo'n topseizoen.