Kroes erkent domme actie bij Ajax

Kroes doorbreekt stilzwijgen en gaat door stof bij Ajax: 'Domme actie geweest'

17 mei om 06:41

Alex Kroes heeft zich voor het eerst uitgesproken over zijn schorsing en voorgenomen ontslag als algemeen directeur bij Ajax. De vijftigjarige Kroes, die handelde met voorkennis, gaat diep door het stof.

Het verhaal is bekend: Ajax wachtte lang op Kroes, die na een wereldreis medio maart startte als CEO bij de club. Amper twee weken later werd hij na een aandelenaffaire geschorst. "Achteraf gezien had ik 26 juli 2023, een week voor mijn aanstelling als algemeen directeur, geen aandelen Ajax moeten kopen. Dat is een domme actie geweest", laat hij optekenen door De Telegraaf.

Kroes keerde niet als algemeen directeur terug bij Ajax, maar als technisch directeur. "Vanaf minuut één heb ik vermeld dat ik de aandelen niet heb gekocht om er snel rijk van te worden. Het ligt nu bij de Autoriteit Financiële Markten." De AFM doet momenteel nog uitgebreid onderzoek naar Kroes, die de consequenties zal aanvaarden, als er sprake is van ernstig misdrijf. "Dan heb ik nog steeds de allerbeste intenties gehad, maar wel fout gehandeld. Wat is een ernstig misdrijf? Als je door rood rijdt en een boete krijgt? Vind ik niet."

"Maar door rood rijden met 150 kilometer per uur en drank op wel", gaat Kroes verder. "Als in mijn geval het Openbaar Ministerie in actie komt, dan is dat ernstig. Als de consequentie is dat ik mijn baan verlies, ook mijn huidige job, dan is dat zo. En dan sta ik daar ook achter."

Kroes benadrukt nooit te hebben stilgestaan bij de consequenties. "Ik heb alles vanuit ondernemerschap beredeneerd", zegt hij. "Ik wilde vertrouwen wekken bij de stakeholders, maar deed dat zonder de helikopterview toe te passen en er vanuit alle dimensies naar te kijken."