Pusic reageert op zware werkomstandigheden bij Shakhtar Donetsk

Pusic deelt oorlogsverhalen bij Shakhtar: 'Moet spelers mentaal bijstaan'

17 mei om 10:12
Laatste update: 17 mei om 10:57

Marino Pusic heeft in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van Shakhtar Donetsk de dubbel gepakt onder zware werkomstandigheden. Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft de voormalig assistent-trainer van Feyenoord met veel dingen moeten dealen.

"Dit had ik niet kunnen voorzien toen ik in oktober aan deze klus begon", reageert Pusic tegenover De Telegraaf. Bij zijn aanstelling stond Dinamo Kiev nog bovenaan in de Oekraïnse competitie. "Maar mijn eerste wedstrijd in de competitie was de topper tegen Kiev en die hebben we gewonnen waardoor we de koppositie hebben overgenomen. Veel sneller dan ik had verwacht heb ik de manier van spelen erin gekregen en is mijn aanpak aangeslagen."

De impact van de oorlog was 'heel groot' tijdens zijn werk bij Shakhtar Donetsk. "Er is veel op me afgekomen. Dit is een seizoen dat heel veel van me heeft gevraagd. Je wordt de hele tijd met de oorlog geconfronteerd", legt Pusic uit. "In periodes dat de raketaanvallen en bombardementen heviger zijn, moet ik ook de spelers mentaal bijstaan en zorgen dat ze de focus op het voetbal houden. De oorlog is hier voortdurend aanwezig."

Pusic heeft vooralsnog geen angstige momenten beleefd, maar de oefenmeester kan niet ontkennen dat hij af en toe bezorgd is geweest. "Je moet je leven niet door angst laten regeren. Dat heb ik hier ook wel geleerd", zegt hij. "De mensen willen ondanks alles wat er aan de hand is in het land toch zoveel mogelijk een normaal leven leiden. Daarom voetballen we ook. We zorgen voor plezier, voor afleiding bij alle ellende."

Beluister hieronder Studio Oranje en abonneer je op de show om niks te missen!

Download de app van VoetbalPrimeur in de App Store of Play Store!