Kieft: 'De Roon beter dan ooit'

Kieft voorziet belangrijke Oranje-rol: 'Ik vind hem beter dan ooit'

22 mei om 21:22

Kees Jansma en Wim Kieft leven mee met Marten de Roon, die de Europa League-finale van Atalanta Bergamo tegen Bayer Leverkusen moet missen door een blessure. Volgens de oud-spits is de 33-jarige middenvelder bovendien een belangrijke schakel voor de Italianen.

De Roon viel vorige week uit tijdens de Italiaanse bekerfinale. Hij ontbreekt daardoor in Dublin. "Hij is 33 jaar, het was zijn laatste kans. Het is niet dat hij volgend jaar weer een Europese finale zal halen met Atalanta", beseft Jansma bij Veronica. Kieft vult aan: "Erger is er niet als voetballer zijnde. De Roon speelt ook niet bij Real Madrid, maar bij Atalanta. Het is zuur voor hem. Ik vind het knap als hij positief blijft."

Wedden

Meer odds
  • logo

    Nederland

  • logo

    Oostenrijk

Kieft wijst bovendien op de sportieve waarde van De Roon. "In de kleedkamer zal hij ook belangrijk zijn, maar dat is hij ook op het veld. Hij heeft een ongekend gevoel om ballen af te pakken. Dat klinkt simpel, maar dat is natuurlijk hartstikke belangrijk. Een beetje zoals Willy van de Kerkhof? Ja, dat is een behoorlijk goede vergelijking. Van de Kerkhof kon wel beter voetballen, die was vrij compleet. Maar De Roon is zo'n speler die de balans in de gaten houdt, en die heb je wel nodig."

Kieft raakte dit seizoen bovendien onder de indruk van de 42-voudig international. "Ik moet zeggen, we hebben dit seizoen veel wedstrijden van ze gezien, ik vind hem eigenlijk beter dan ooit." Volgens de voormalig speler van PSV en Ajax kan De Roon weleens gemist worden bij Oranje, mocht hij niet op tijd fit zijn. "Ik denk dat hij ook bij het Nederlands elftal een heel belangrijke rol had kunnen krijgen. Maar misschien krijgt hij die nog."

De Roon is zelf hoopvol dat hij het EK kan halen. "Ik ben heel positief. Ik heb er vertrouwen in dat ik er 16 juni kan staan", zei hij tegen de NOS. De balafpakker staat op de voorlopige lijst van bondscoach Ronald Koeman.

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over Oranje en het EK 2024: