Southampton keert terug in de Premier League

Pijnlijke middag voor Summerville en Leeds: Southampton terug in Premier League

26 mei om 18:03

Southampton is na één jaar afwezigheid terug in de Premier LeagueThe Saints rekenden zondag op Wembley in de finale van de play-offs voor promotie af met Leeds United: 0-1.

In de halve finale rekende Leeds af met Norwich City, Southampton stond ten koste van West Bromwich Albion in de finale. Bij The Whites waren er basisplaatsen voor Joël Piroe en Crysencio Summerville, de absolute smaakmaker van het Championship dit seizoen. Leeds schoot uit de startblokken en zette Southampton direct onder druk. De nummer vier van het seizoen overleefde het openingsoffensief en trok daarna de wedstrijd naar zich toe.

De eerste echte kans van Southampton was meteen raak. Spits Adam Armstrong werd de diepte in gestuurd en rondde een één-op-één-situatie koelbloedig af. Een tegenreactie werd verwacht, maar Leeds maakte een povere indruk. The Saints hadden lange tijd weinig te duchten van Leeds, dat gedurende het seizoen juist in aanvallend opzicht een grote indruk maakte.

 

Summerville kon, in tegenstelling tot zo vaak dit seizoen, het verschil niet maken en werd naar de kant gehaald. Zonder de Nederlander werd Leeds nog één keer heel gevaarlijk. Een verwoestende uithaal van invaller Daniel James spatte uiteen op de lat. Southampton bleef overeind en mag zich volgend seizoen weer melden in de Premier League. Ruim een jaar geleden degradeerde de club nog als hekkensluiter naar het tweede niveau.

Met de winst van Southampton zijn alle twintig Premier League-teams van volgend seizoen bekend. Kampioen Leicester City en nummer twee Ipswich Town waren al zeker van promotie. Luton Town, Burnley en Sheffield United zijn gedegradeerd.