De mogelijke tegenstanders van Go Ahead Eagles in Europa en de Conference League

De mogelijke tegenstanders van Go Ahead: onbekende namen, gunstig perspectief

Vandaag om 17:30
Laatste update: om 17:30

Go Ahead Eagles gaat eind juli beginnen aan de derde Europese campagne in de clubhistorie. Aanstaande woensdag hoort de club uit Deventer wie het treft in de tweede voorronde van de Conference League. VoetbalPrimeur brengt de mogelijke tegenstanders en route naar de groepsfase in kaart.

Doordat Go Ahead na 120 bloedstollende minuten met 1-2 te sterk was voor FC Utrecht in de finale van de play-offs, gaan de Eagles de voorronde van de Conference League in. Op 25 juli speelt Go Ahead de eerste wedstrijd in de tweede voorronde, de return staat een week later op het programma. In totaal moet de formatie van René Hake drie voorrondes overleven om het hoofdtoernooi te halen. De loting vindt woensdag om 14.00 uur plaats in het Zwitserse Nyon.

De mogelijke tegenstanders van Go Ahead

In de tweede voorronde van de Conference League geniet de club uit Deventer een geplaatste status. Daardoor ontloopt Go Ahead clubs als Conference League-finalist Olympiakos (indien zij de eindstrijd verliezen, bij winst gaat Olympiakos naar de Europa League), AEK Athene, KAA Gent, Istanbul Basaksehir, Legia Warschau en Austria Wien. Doordat Go Ahead een ongeplaatst team treft, zijn er nog erg veel potentiële opponenten over voor de nummer negen van het afgelopen Eredivisie-seizoen.

Een deel van de mogelijke tegenstanders van Go Ahead is afkomstig uit de eerste voorronde van de Conference League, terwijl er ook wat ploegen door zullen stromen uit de eerste voorronde van de Europa League. Het gaat hier grotendeels om teams uit kleinere landen, zoals Inter Club d'Escaldes (Andorra), FCI Levadia (Estland), KF Tirana (Albanië) en Botev Plovdiv (Bulgarije), mochten zij in de tweede voorronde van de Conference League terechtkomen.

Er zijn ook negentien ploegen die direct instromen in tweede voorronde en Go Ahead kunnen treffen. Dat zijn: het voor Feyenoord bekende FC Drita (Kosovo), SK Brann (Noorwegen), Tromsø (Noorwegen), BK Häcken (Zweden), HB Tórshavn (Faeröer Eilanden), Polissya Zhytomyr (Oekraïne), Radnički 1923 (Servië), Śląsk Wrocław (Polen), Progrès Niederkorn (Luxemburg), Puskás Akadémia (Hongarije), Cherno More (Bulgarije), Sabah (Azerbeidzjan), Sumgayit (Azerbeidzjan), St Patrick's Athletic (Ierland), Zimbru Chișinău (Moldavië), Ilves (Finland), Neman Grodno (Wit Rusland), Cliftonville (Noord-Ierland), TransINVEST (Litouwen).

Nog voor de loting is begonnen, krijgt Go Ahead al een beter idee van zijn Europese tegenstander. Voordat de balletjes getrokken gaan worden, maakt de UEFA namelijk verschillende groepen van geplaatste en ongeplaatste teams waarin geloot zal worden. Daardoor zal het aantal potentiële tegenstanders van de Eagles sterk teruglopen. Om 8.30 uur op de dag van de loting worden die groepen bekendgemaakt. Dan weet Go Ahead dus meer.

Wat is het perspectief voor Go Ahead als het de tweede voorronde overleeft?

Mocht Go Ahead de tweede voorronde overleven, dan gaat het op 8 en 15 augustus weer twee Europese wedstrijden spelen. Op dit moment lijkt de kans goed aanwezig dat de Eagles ook in de derde voorronde een geplaatste status zullen genieten, wat veel verschil maakt in het kaliber tegenstanders dat de club kan treffen. Dan kan echter veranderen als Go Ahead tot de laatste voorronde reikt. Op dit moment lijkt het erop dat de club uit Overijssel dan ook tot de geplaatste teams behoort, al is dat nog niet met zekerheid te zeggen.

Dat zou een enorme meevaller zijn voor Go Ahead, dat in dat geval clubs als Chelsea, Real Betis en RC Lens ontloopt. FC Twente weet hoe belangrijk een geplaatste status kan zijn: de Tukkers behaalden in de afgelopen twee jaar vrij gemakkelijk de play-offs van de Conference League door zijn geplaatste status in eerdere voorrondes. In de laatste voorronde was Twente echter twee keer niet geplaatst, wat tweeluiken met Fiorentina en Fenerbahçe opleverde. Daardoor wist de nummer drie van het afgelopen Eredivisie-seizoen tot twee keer toe geen Europees voetbal te behalen.

Al met al belooft de route van Go Ahead Eagles zeer interessant te worden richting de groepsfase van de Conference League. Zeker is dat de derde Europese campagne in de clubgeschiedenis er eentje om nooit te vergeten belooft te worden.