Dit land debuteert in Duitsland op een eindtoernooi: Georgië

Vreemde eend in de bijt: dit land debuteert in Duitsland op het EK

30 mei om 17:00

Alle deelnemende landen op het EK in Duitsland waren al eens actief op een eindronde, op één na: Georgië. De Kruisvaarders, voor velen de grote onbekende, zullen deze zomer debuteren voor het grote publiek. Wat kunnen we verwachten? VoetbalPrimeur zoekt het uit. 

Toen de Sovjet-Unie nog bestond, speelden er al wel Georgische voetballers op eindtoernooien. Sinds de onafhankelijkheid in 1991 slaagde het land er niet in om zich te plaatsen voor een EK, of WK. Tot afgelopen maart. Georgië rekende in de halve finale van de play-offs af met Luxemburg, om vervolgens in de finale te winnen van Griekenland. Daar kwamen strafschoppen aan te pas. 

Wedden

Meer odds
  • logo

    Georgië

  • logo

    Portugal

De meest opvallende en op papier veruit beste speler van Georgië, getraind door voormalig Frankrijk-international Willy Sagnol, is Khvicha Kvaratskhelia. De vleugelflitser van Napoli heeft twee ijzersterke seizoenen achter de rug in Italië. Mogelijk vormt hij een aanval met de bij Ajax geflopte en vervolgens in Ligue 1 weer opgebloeide Georges Mikautadze.


Guram Kashia in duel met Erling Haaland tijdens Noorwegen - Georgië op 12 september 2023 (2-1)

De aanvoerder van Georgië is een bekende in Nederland, en vooral Arnhem: Guram Kashia. De 36-jarige stopper, lang een geliefde speler bij het Vitesse-publiek, komt tegenwoordig uit voor Slovan Bratislava. Hoogstwaarschijnlijk staat hij in de basis als Georgië op 18 juni begint aan het EK. Buurland Turkije is dan de tegenstander. De andere landen in Groep F zijn Portugal en Tsjechië.