Dumfries speelde oefenduels voor Aruba

'Die jongens lachten Dumfries keihard uit: 'Ja hoor, jij haalt Oranje, Denzel''

1 juni om 19:26

Denzel Dumfries heeft een lange weg afgelegd om de absolute top te bereiken, weet Giovanni Franken. Franken maakte de rechtervleugelverdediger als bondscoach van de nationale ploeg van Aruba mee.

Als zeventienjarige jeugdspeler van VV Barendrecht mocht Dumfries zich melden bij Aruba, waar Franken op dat moment eindverantwoordelijke was. "Hij lag gelijk goed in de groep. Het is ook gewoon een heel aardige, aimabele jongen", herinnert hij zich in gesprek met ESPN. "Alleen de echte test kwam pas na de training. We gingen met een groep jonge mannen op pad in de Caraïben, dus die willen ook nog weleens de stad in. Hij vond dat natuurlijk ook wel interessant, maar toen heb ik hem even in zijn kraag gevat."

Dumfries wilde aanvankelijk graag mee op stap. "Voordat ze wilden vertrekken, heb ik hem even beetgepakt en hem gezegd dat ik onder de indruk ben van zijn intrinsieke motivatie om prof te worden. Maar ik heb hem wel gezegd dat hij goed moest nadenken of hij mee zou gaan, of niet. Tot mijn grote blijdschap is hij toen gewoon naar zijn hotelkamer gegaan", vertelt de voormalig trainer van ADO Den Haag. Dumfries speelt die periode twee oefenwedstrijden voor Aruba, tegen Guam. "Als we het dan hebben over wat hij er allemaal zelf voor heeft gedaan. Die wedstrijd heeft hij het echt laten zien op het veld."

"Hij heeft denk ik veertig voorzetten gegeven en hij maakte nog een wereldgoal ook. Dus dat hij nu is wie hij is, verdient hij zelf alle credits voor", aldus Franken. Dumfries bedankte na het tweeluik voor Aruba. Hoewel hij nog A-junior was bij een amateurvereniging, zette hij in op een interlandloopbaan bij Oranje. "Hij vertelde dat na de wedstrijd, toen we met het team aan de bar zaten. Je weet hoe dat gaat in zo'n groep jongens, die lachten hem natuurlijk keihard uit. Ja hoor, jij haalt Oranje, Denzel, zeiden die jongens. Hij lacht nu het laatst."

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over de definitieve selectie: