Ten Cate is fan van De Jong

Ten Cate ziet verkeerde ontwikkeling: 'Dat is minder dan in zijn Ajax-periode'

3 juni om 10:42

Henk ten Cate geniet van voetballers als Frenkie de Jong. De voormalig assistent-trainer van FC Barcelona ziet een cruciale rol weggelegd voor de middenvelder bij het Nederlands elftal.

"Hij is geen speler die in zijn eentje een heel team draagt. Zoals Messi en Cristiano Ronaldo dat kunnen", vertelt Ten Cate in gesprek met Voetbal International. Volgens de oud-voetballer is De Jong voor Oranje en Barça van grote waarde. "Het uitspelen van tegenstanders, met een versnelling in zijn loopacties, vind ik zijn grote kracht. Dat gaat allemaal zó gemakkelijk, met het balletje aan zijn voet. Met dat soort acties creëert hij een extra man op het middenveld. Dat is zó belangrijk als je een wedstrijd wilt domineren."

"Zijn balcontrole is echt buitengewoon", vervolgt Ten Cate zijn verhaal. Hij vindt dat die kwaliteit ontbreekt bij de rest van het Nederlands elftal. "Ik houd van mooi voetbal en dus kijk ik graag naar Frenkie. Hij is de verpersoonlijking van mooi voetbal."

Toch heeft Ten Cate niet alleen maar positieve woorden over De Jong. "Het pure spelplezier dat hem lange tijd typeerde, zie ik nu minder dan in zijn Ajax-periode", legt de trainer uit. "Dat heeft met de gigantische druk bij Barcelona te maken. Bij Ajax mócht alles, bij Barcelona móét alles. En het zijn de hoge bomen die de meeste wind vangen. En dat is niet altijd positief. Je kunt je voornemen dat allemaal langs je heen te laten gaan, maar uiteindelijk doet het toch iets met je."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal met Gouden Schoen-winnaar en voormalig topschutter Roy Makaay vanuit De Kuip, over Feyenoord, Vitesse, Deportivo La Coruña en veel meer!