Kraay voorspelt Oranje-defensie op EK: 'De Vrij overgeslagen'

Kraay is eruit en voorspelt Oranje-defensie op EK: 'Hij is te lang overgeslagen'

6 juni om 19:56
Laatste update: 7 juni om 00:25

Hans Kraay junior denkt de defensie van het Nederlands elftal te kennen voor het EK. De verslaggever van ESPN verwacht dat het viertal dat donderdag in de basis staat in de oefeninterland tegen Canada, in Duitsland op de bank moet plaatsnemen.

Bondscoach Ronald Koeman kondigde al aan dat alle veldspelers minuten krijgen in de oefeninterlands met Canada en IJsland. Donderdagavond vormen Lutsharel Geertruida, Matthijs de Ligt, Daley Blind en Micky van de Ven de defensie. "Het lijkt mij dat je nu grotendeels een opstelling hebt gemaakt met spelers, die niet gaan starten tegen Polen", doelt Kraay bij ESPN op het eerste EK-duel van Oranje.

"Als je nu speelt met De Ligt en Blind, dan gaan zij niet spelen tegen IJsland. Dan wordt het één van mijn favorieten, Stefan de Vrij", gaat Kraay verder. "Daarvan heb ik al tien keer gezegd dat hij te lang is overgeslagen. In een tweemansdefensie naast Virgil van Dijk, is hij gewoon de ideale man. En in een driemanscentrum kan hij prima met ruimte in zijn rug de rechtsbackpositie overnemen." Ook Nathan Aké en Denzel Dumfries mogen zich volgens de verslaggever opmaken voor een basisplaats op het eindtoernooi in Duitsland.

Kraay is verrast door de voorhoede die Koeman het veld instuurt tegen Canada. "De grootste verrassing vind ik dat Brobbey start op negen en Memphis een beetje vrij vanaf links komt. Dat vindt hij best wel lekker, want dan staat hij veel met zijn gezicht naar de goal."

Van Jeremie Frimpong op rechtsbuiten is hij minder gecharmeerd. "Frimpong is wat mij betreft geen rechtsbuiten die er staat zoals Sjaak Swart en zijn tegenstander uitkapt. Als hij rechtsbuiten staat, dan moet hij er komen. Maar dit... Tenzij Koeman tegen hem zegt: we spelen helemaal geen 4-3-3, we spelen 4-2-3-1 en je komt er elke keer bij."

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alle nieuwtjes omtrent de Oranje-selectie!: