Polen wint in aanloop naar EK-wedstrijd met Oranje van Oekraïne

Polen doet goede zaken en kent nog één horde voor EK-opener tegen Nederland

7 juni om 22:38
Laatste update: 7 juni om 22:57

Net als Oranje speelt Polen twee oefenwedstrijden in aanloop naar de EK-opener in Groep D. Vrijdag walste de Polen door een uiterst sterk eerste halfuur over Oekraïne heen (3-1). Maandag staat nog een thuiswedstrijd met Turkije op het programma.

Oekraïne had in Warschau weinig te vertellen tegen Polen. De verhoudingen werden al in het eerste halfuur duidelijk. Hoewel de wedstrijd voor de eerste EK-opponent van Nederland met een grote schok begon door het uitvallen van Arek Milik, verscheen na elf minuten al de 1-0 op het scorebord. Niet veel later scoorde Piotr Zielinski de tweede van de Polen.

En het werd nog erger voor de Oekraïners. De 3-0 stond na dertig minuten vast na een corner uit het boekje, waarvoor Ronald Koeman zijn manschappen vast kan waarschuwen.

Vlak voor rust deed La Liga-topscorer Artem Dovbyk nog iets terug voor Oekraïne. Verder kwam het echter niet. Polen gaf de comfortabele voorsprong, ondanks aandringen van de uitploeg, niet meer uit handen. Vooral de slotfase van de tweede helft stond in het teken van verdedigen, maar Bologna-doelman Lukasz Skorupski bewees dat Polen zich geen zorgen hoeft te maken als Wojciech Szczesny om wat voor reden dan ook, mocht uitvallen tijdens het EK.

Het enige smetje op het duel bleef het uitvallen van Milik. De spits ging al binnen vijf minuten naar de grond, zonder dat er sprake was van een overtreding. Hij wilde voor de bal gaan, maar leek zijn knie te overstrekken. De dertigjarige ex-Ajacied had al snel door dat het mis was en liet zich vervangen door Kacper Urbanski. Het doet het ergste vrezen voor zijn EK-kansen. Onderzoek zal moeten uitwijzen of hij op 16 juni in actie kan komen in de eerste groepswedstrijd tegen het Nederlands elftal.