Italië verslaat Albanië met 2-1

Italië recht rug na razendsnelle domper en volgt voorbeeld Spanje

15 juni om 22:55

Italië heeft zijn eerste groepswedstrijd op het EK gewonnen. De regerend kampioen herstelde zich in een knotsgek openingskwartier van een absurde eerste minuut. In Dortmund werd het 2-1.

Italië en Albanië zagen groepsgenoot Spanje eerder op de zaterdag met 3-0 winnen van Kroatië. De poule des doods kwam al snel volledig op de kop te staan. Al na 22 seconden kwam Albanië aan de leiding. Nedim Bajrami profiteerde van geklungel in de Italiaanse defensie en maakte de snelste EK-goal ooit. Bajrami schoot de Rus Dmitri Kirichenko uit de boeken, die in 2004 na 67 seconden scoorde tegen Griekenland.

Lang kon Albanië niet genieten van de voorsprong. Italië raakte niet van de leg en kwam na elf minuten al langszij. Alessandro Bastoni kopte de Europees kampioen van drie jaar geleden naast Albanië, waarna Azzurri het heft in handen namen. Vier minuten na de 1-1 tekende Nicolò Barella met een heerlijke knal van de rand van de zestien voor de 2-1.

De goal van Barella was een bijzondere. Opvallend genoeg kwam het nooit eerder voor dat twee spelers van Internazionale in eenzelfde EK-wedstrijd van Italië trefzeker waren. Na ruim een halfuur spelen kon Italië de nekslag al geven, maar Davide Frattesi stifte de bal op de paal.

Net als het grootste deel van de eerste helft had Italië de tweede helft de touwtjes in handen. Het land kwam enkel moeizaam tot grote kansen en dus werd de score niet verder uitgebreid. In de laatste minuut van de officiële speeltijd kreeg Albanië dé kans op de gelijkmaker, maar Gianluigi Donnarumma voorkwam dat met een knappe save. Italië wint zijn eerste wedstrijd en gaat samen met Spanje aan kop in Groep B.