Koeman haalt opgelucht adem na Polen - Nederland

Opgeluchte Koeman kritisch en trots: 'We hebben een uur lang heel goed gespeeld'

16 juni om 17:43
Laatste update: 16 juni om 18:06

Ronald Koeman vindt dat Oranje zondag grote delen van de wedstrijd uitstekend heeft gespeeld. Het duel met Polen had volgens de bondscoach echter in een veel eerder stadium al beslist moeten zijn. Invaller Wout Weghorst, die op heel veel lof van Koeman kan rekenen, bracht uiteindelijk redding. 

"Je hebt het denk ik een uur lang heel goed gedaan", blikt Koeman kort na de wedstrijd terug in de studio van de NOS. "We hebben heel goed gevoetbald en veel kansen kunnen creëren. Dan kom je achter, een heel slecht moment verdedigend gezien", aldus de bondscoach, die zich vooraf had ingesteld op de kopkracht van de Polen. 

"Maar voetballend gezien, een uur lang, vond ik ons erg goed spelen", vervolgt een zichtbaar opgeluchte Koeman. "Alleen je moet afstand nemen. Na dat uur vond ik dat we wel wat wegvielen, maar dan moet het gewoon 3-1 of 4-1 zijn. Dan zie je gewoon dat het richting het einde van de wedstrijd heel moeilijk is. Maar ik had wel het idee dat we die 1-2 gingen maken. We bleven bij momenten gevaarlijk, konden frisse jongens brengen en wisten dat we met Wout iemand met lengte hadden. Dan is het geweldig dat hij met zijn linker de winnende maakt. Zwaarbevochten, maar al met al meer dan verdiend."

Polen koos ervoor om de rechterkant van Oranje onschadelijk te maken. Daardoor ging het veel over links, iets wat veel kansen opleverde. "Als je bij de rust met 3-1 voorstaat, dan is dat vrij normaal. Duitsland maakt een grote uitslag, maar die krijgen twee kansen en maken twee kans. Wij krijgen er vijf, en maken er één. Je had het jezelf veel makkelijker kunnen maken."

De overwinning van Oranje zorgt voor een lekker gevoel bij de spelersgroep, dat zich nu kan voorbereiden op groepsduel twee. "Dit resultaat geeft rust richting Frankrijk, wat prettig is."