België verliest eerste EK-wedstrijd van Slowakije

Dramatische EK-start België: Slowakije wint, twee goals Lukaku afgekeurd

17 juni om 19:57
Laatste update: 17 juni om 20:10

België heeft zijn eerste wedstrijd op het EK niet weten te winnen. De Rode Duivels moesten verrassend genoeg hun meerdere erkennen in Slowakije. Door een vroeg doelpunt werd de eindstand in Frankfurt bepaald op 0-1.

Het was al snel schrikken voor de Belgen. Al binnen zeven minuten kon Ivan Schranz, na gepruts van Jeremy Doku, binnenschieten. Slowakije pakte het Belgische presentje maar al te graag uit. De Rode Duivels kwamen het vroege tegendoelpunt niet meer te boven. Een verder uitblinkende Doku vormde een groot probleem voor de Slowaakse verdediging, maar doelman Martin Dubravka wist zijn doel schoon te houden.

België mocht voor rust toch nog opgelucht ademhalen dat het niet met een 2-0 achterstand aan de thee ging. Een volley van Lukas Haraslin suisde richting de verre hoek, maar Coen Casteels kon bij afwezigheid van de veelbesproken Thibaut Courtois keren.

Het was niet de avond van Romelu Lukaku, wie zijn vizier nog niet op scherp had staan. Meerdere mogelijkheden werden gemist en tot overmaat van ramp zag de spits ook nog eens twee van zijn doelpunten afgekeurd worden. De eerste in minuut 56, wegens buitenspel. De tweede in minuut 86, wegens voorafgaand hands van Lois Openda.

Een gelijkmaker was niet geheel onverdiend geweest. Na veel aandringen en gemiste kansen, mocht het echter niet baten voor de Belgen. Ook invallers Johan Bakayoko, Youri Tielemans, Openda en Dodi Lukebakio konden het verschil, evenals de ruime blessuretijd, niet maken.

Door de zege staat Slowakije tweede in Groep E. Roemenië, dat eerder al verraste gaat aan kop. België is op doelsaldo terug te vinden op plek drie, boven Oekraïne. Zaterdag speelt België tegen Roemenië.