Oranje op rapport: twee uitblinkers, één zware onvoldoende

Oranje op rapport: twee uitblinkers, diepe onvoldoende voor één man

22 juni om 06:15
Laatste update: 22 juni om 10:47

Het Nederlands elftal staat na twee groepswedstrijden op vier punten. Vijf dagen na de zege op Polen volgde een doelpuntloos gelijkspel tegen vice-wereldkampioen Frankrijk. VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers aan de elf basisspelers en bondscoach Ronald Koeman.

Bart Verbruggen - 7,5: Oranje heeft een topkeeper tussen de palen staan. In de spectaculaire openingsfase keerde hij een afstandsknal van Griezmann, die in het vervolg last bleef houden van Verbruggen. Wederom uitstekend.

Denzel Dumfries - 6: Dumfries is nog niet de Dumfries van het EK 2021 en WK 2022. Hij speelde onrustig tegen Polen en ook tegen Frankrijk hield het niet over. De tandem met Frimpong vergt nog wat smeermiddel.

Stefan de Vrij - 6,5: soeverein was hij niet, daarvoor ging net iets te veel mis. Maar De Vrij haalde toch weer een ruime voldoende. Als je Frankrijk van scoren weet af te houden, verdient dat een dikke pluim.

Virgil van Dijk - 7: de grote leider van Oranje zorgt ervoor dat zijn ploeggenoten geen moment kunnen verslappen. Oranje had achterin de zaakjes prima voor elkaar, mede dankzij Van Dijk.

Nathan Aké - 6,5: de beste speler van Nederland - Polen was nu de meest onzichtbare speler van Nederland - Frankrijk. Aké hield Dembélé in bedwang, maar dat ging wel ten koste van zijn eigen aanvalsdrift.

Jerdy Schouten - 7,5: de snelste denker van Oranje hield zich uitstekend staande tegen het Franse middenveld. Hij speelde alle ballen naar de goede kleur en was belangrijk met zijn intercepties. Smetje was zijn (goedkope) gele kaart.

Tijjani Reijnders - 6: niemand verwacht dat hij tegen Kanté en Tchouaméni even de wedstrijd naar zijn hand zet, maar Reijnders had misschien wat meer kunnen doen dan hij nu deed. Naïef balverlies werd niet bestraft door de Fransen.

Xavi Simons - 5,5: in 'zijn' Leipzig kreeg Simons een nieuwe kans van Koeman, dit keer als nummer 10. Na een goede start zakte hij steeds verder weg, tot hij de 1-0 leek te maken. Leek. Helaas stond Dumfries volgens de VAR hinderlijk buitenspel.

Jeremie Frimpong - 6: na 55 seconden had hij zich onsterfelijk kunnen maken, maar Maignan voorkwam een razendsnelle openingstreffer van Frimpong. Daarna was de bliksemschicht uit Amsterdam vooral zoekende.

Memphis Depay - 4,5: Koeman gaat hem niet slachtofferen, maar Memphis flirt nadrukkelijk met een reserverol. Weer kon de aanvalsleider van Oranje niet overtuigen. Hij leed veel balverlies en was niet scherp. Een draak van een wedstrijd.

Cody Gakpo - 6,5: zo goed als tegen Polen was hij tegen Frankrijk niet, omdat Gakpo amper werd gevonden aan de linkerkant. Wel toonde hij flitsen van zijn klasse. Dat belooft nog wat voor de rest van het EK.

Invallers
Georginio Wijnaldum - x: viel na 73 minuten in voor Simons en speelde te kort voor een beoordeling.
Joey Veerman - x: viel na 73 minuten in voor Schouten en speelde te kort voor een beoordeling.
Lutsharel Geertruida - x: viel na 73 minuten in voor Frimpong en speelde te kort voor een beoordeling.
Wout Weghorst - x: viel na 79 minuten in voor Memphis en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Ronald Koeman - 6,5: in de slotfase gokte Koeman op een gelijkspel door 'verdedigend' te wisselen. Was dat de juiste keuze? Wel is duidelijk dat de bondscoach er opnieuw in slaagde om het systeem en de poppetjes goed neer te zetten.