Cijfers Ronald de Boer na Nederland - Frankrijk

Cijfers van De Boer: 'Van Dijk bracht veel medespelers in verlegenheid'

22 juni om 09:00
Laatste update: 22 juni om 09:20

Het Nederlands elftal heeft vrijdag vice-wereldkampioen Frankrijk in bedwang weten te houden (0-0). Als analist en rapporteur van VoetbalPrimeur dit EK deelt 67-voudig international Ronald de Boer cijfers uit aan de Oranje-spelers en bondscoach Ronald Koeman. De hoogste beoordeling is voor Bart Verbruggen, terwijl er drie onvoldoendes vallen.

De Boer geeft cijfers aan de basisspelers, Koeman en invallers die minimaal dertig minuten hebben gespeeld. Lutsharel Geertruida, Georginio Wijnaldum, Joey Veerman en Wout Weghorst, die na minuut zestig invielen, worden daarom niet meegenomen in de beoordeling.

'Hij heeft cruciale reddingen verricht'

Bart Verbruggen - 8

"Hij heeft ervoor gezorgd dat Nederland geen doelpunt tegenkreeg. Verbruggen heeft cruciale reddingen verricht. De hoge ballen die hij klemvast moest hebben, had hij klemvast. Eigenlijk heeft hij geen fout gemaakt. Zeker de redding op de poging van Antoine Griezmann in de tweede helft was cruciaal. Dankzij hem heeft het Nederlands elftal de nul gehouden."

'Met z'n tweeën aan de zijkant, daar heb ik een hekel aan'

Denzel Dumfries - 5

"Dumfries viel tegen. Hij was te weinig in het spel betrokken. Dat is misschien ook ingegeven door de bondscoach, zo van: jij moet Hernández overnemen van Frimpong als die opstoomt. Maar ik vond dat die kant niet liep. Dumfries werd buitenspel gezet. In balbezit stond hij aan de zijkant, daar stond Frimpong óók. Met z'n tweeën aan de zijkant, daar heb ik een hekel aan. Je speelt niemand uit, tegenstanders worden niet in de verlegenheid gebracht."

"Rabiot kon hem én Frimpong dekken, dat was heel makkelijk. Ze zorgden niet voor verwarring. Dan had je beter voor Geertruida kunnen kiezen, die op het middenveld komt in balbezit."

'Dat doet hij beter dan Van Dijk'

Stefan de Vrij - 6,5

"Degelijk. Weinig fouten, gewoon prima. Echt degelijk, hij heeft zijn duels gewonnen. Ik vind dat hij meer durft door te dekken dan Van Dijk, dat zagen we ook tegen Frankrijk weer. Dat doet hij beter dan Van Dijk."

'Te weinig initiatief om het neer te zetten'

Virgil van Dijk - 5,5

"Ik vind dat Van Dijk het moet aansturen. Oranje had heel veel moeite met lopende mensen van Frankrijk. Wie pakt wie op? Van Dijk nam te weinig initiatief om door te dekken. Hij bleef altijd in het centrum, terwijl ik denk: op die momenten kan je één-op-één spelen. Hij is snel en sterk, hij kan die spits gewoon aan. Doordat hij dat niet deed, kwamen veel andere spelers in de verlegenheid. Reijnders, Schouten... Dat was best lastig. Van Dijk nam te weinig initiatief om dat goed neer te zetten."

'Het was meer tegenhouden'

Nathan Aké - 6

"De uitblinker tegen Polen, nu een anonieme wedstrijd. Wel gewoon degelijk, hoor. Aké heeft weinig fout gedaan. Hij had met Dembélé een lastige tegenstander. Er was minder initiatief van het Nederlands elftal in balbezit, waardoor hij ook weinig kón doen. Het was meer tegenhouden. Met Gakpo moest hij goed communiceren om Koundé en Dembélé op te pakken. Dat deden zij wel redelijk met z'n tweetjes."

'Ik zeg altijd: aan een touwtje'

Jerdy Schouten - 6,5

"Jerdy was heel degelijk. Hij heeft bijna niets fout gedaan. Aan de bal was het prima, hij kwam ertussen wanneer het moest. Soms had ik alleen het idee dat hij niet goed werd gecoacht. Ik zeg altijd: de middenvelders moeten met een touwtje aan elkaar vastzitten. Als Reijnders naar links gaat, moet je met hem mee. Dat ging soms minder."

'Hij straalde uit: geef mij de bal maar'

Tijjani Reijnders - 6

"Redelijk goed. Zo nu en dan maakte hij een foutje, maar ik vond hem uitstralen: geef mij de bal maar. Die versnellingen op het middenveld... Gewoon een dikke 6."

'Aan de bal was het te pover'

Xavi Simons - 5,5

"Hij begon redelijk, daarna zakte hij behoorlijk weg. Dat heeft ook wel een beetje met het systeem van Koeman te maken, denk ik. Het was een beetje met de handrem erop, omdat je weet: een gelijkspel, dan doen we het goed. Dat is ook zo, maar daardoor kreeg Simons weinig support van zijn teamgenoten. Dan nog, was het aan de bal te pover."

'Frimpong heeft zijn snelheid niet gebruikt'

Jeremie Frimpong - 5

"Ik vond hem matig spelen. Hij zocht geen diepte met zijn snelheid. Eigenlijk heeft hij zijn snelheid bijna niet gebruikt, op die eerste kans in de eerste minuut na. Hij heeft weinig ingebracht."

'Dat moeten we bij Memphis in ogenschouw nemen'

Memphis Depay - 4,5

"Het is wel zo: waar die afgekeurde goal uitkomt, dát is een echte Memphis-actie. Dat is zo'n moment, waarvoor Koeman hem laat staan. Dat kan hij als geen ander, zo ineens wegdraaien. De teen van Maignan zat ertussen, maar het had zomaar de goal kunnen zijn die het Nederlands elftal drie punten had opgeleverd. Dat moeten we in ogenschouw nemen, dat hij zo'n moment altijd in zich heeft."

"Maar verder... Ik vond hem niet energiek. Als je Weghorst op het eind zag sprinten tussen die twee centrale verdedigers, dat zag je bij Memphis niet. Hij wees ook naar veel jongens: jij overpakken, jij overpakken. Je moet het met z'n allen doen."

'De gevaarlijkste van allemaal'

Cody Gakpo - 6,5

"Gakpo heeft altijd wel dreiging. Ik vond hem de gevaarlijkste speler van het Nederlands elftal. De gevaarlijkste van allemaal."

'Het plan van Koeman is geslaagd'

Ronald Koeman - 6,5

"Hij ging voor een gelijkspel. Als het mis was gegaan, krijgt hij bergen kritiek. Hij stippelde dit plan uit en hij heeft het doel bereikt, dus dan werkt het plan. Dan heeft hij het goed gedaan. Het liep alleen niet goed op het middenveld met het doordekken op lopende mensen, dat was tegen Polen ook al zo. Nogmaals: zijn plan is geslaagd, dan verdien je zeker een dikke voldoende. Als iedereen van tevoren 0-0 mocht invullen, had iedereen dat gedaan."