AD-fotograaf krijgt schuld van controverse na goal Xavi

AD-fotograaf krijgt schuld van controverse na goal Xavi: ‘Duurde door jou zo lang'

22 juni om 20:16
Laatste update: 22 juni om 21:09

Algemeen Dagblad-fotograaf Pim Ras was verantwoordelijk voor de minutenlange vertraging na het afgekeurde doelpunt van Xavi Simons tijdens Oranje - Frankrijk. Hij stootte per ongeluk een kastje om dat het signaal vanuit het stadion richting het VAR-centrum moest versterken.

In de zoektocht naar een mooi plekje langs het veld in Leipzig, kwam Ras vlakbij het kastje terecht. "Bij grote wedstrijden is dat altijd heel lastig. De ruimte is zeer beperkt. Er zijn heel veel fotografen en je zit altijd tussen de kabels die overal liggen. Je zit daar met allemaal lenzen, cameratassen en een laptop. Maar je kunt je kont niet keren", legt de fotograaf uit in het AD.

Het was zo krap dat Ras het kastje raakte. "Dat viel toen van de boarding af. Ik probeerde het er zelf op te plakken, maar dat ging niet zo makkelijk, want het was bevestigd met een soort klittenband. Op het moment dat Simons die goal maakte, lag het kastje op de grond." Hij kreeg een boze UEFA-official op zijn dak. "Die man vertelde op driftige toon dat het mijn schuld was dat het allemaal zo lang had geduurd bij dat buitenspelmoment van Xavi Simons, omdat ik het VAR-systeem zou hebben beïnvloed."

Dat het doelpunt van Simons werd afgekeurd, veroorzaakte de nodige controverse. Volgens de arbitrage, onder leiding van Anthony Taylor, stond Denzel Dumfries hinderlijk buitenspel. Het Nederlands elftal speelde met 0-0 gelijk tegen Les Bleus.