Druif: 'Oranje aanzienlijk beter dan Oostenrijk'

Nederlandse spits in Oostenrijk: 'Oranje moet niet over finale praten'

24 juni om 09:35

Ferdy Druijf ziet het Nederlands elftal als lichte favoriet in het EK-duel met Oostenrijk. Desondanks denkt de spits van Rapid Wien, die afgelopen seizoen werd uitgeleend aan PEC Zwolle, niet dat Oranje heel ver zal reiken op het eindtoernooi.

"Mijn eerste gedachte na de loting was: dat treffen we", lacht Druijf in gesprek met de Oostenrijkse tak van Kicker. "Dit is een goede kans voor Nederland om te laten zien wat ze kunnen. Het spijt om dit te zeggen, maar ik denk dat het Nederlands elftal aanzienlijk beter is dan Oostenrijk. Als je naar de defensie en het middenveld kijkt, dan hebben ze meer kwaliteit. Het is een mooie krachtmeting, maar ik verwacht dat Oranje wint."

Toch is Druijf wel enigszins op zijn hoede voor Oostenrijk, dat een opmars beleeft onder bondscoach Ralf Rangnick. Dat Nederland de grote favoriet is, gaat hem daarom wat ver. "Daarvoor zijn ze simpelweg niet constant genoeg. Ik ben altijd een beetje onrustig als ik naar ze kijk. In Nederland wordt al gesproken over het halen van de finale en Ronald Koeman heeft uitgesproken voor de titel te gaan. Naar mijn mening is dat te ambitieus. Ze mogen blij zijn met een halve finale." 

"De verwachtingen rond Oranje zijn altijd enorm hooggespannen", gaat Druijf verder. "Dat ligt gewoon aan de mensen, die zijn altijd kritisch en hebben altijd iets op de spelers of de ploeg aan te merken. Dat zie je ook in de media. In België en Oostenrijk, de andere landen waar ik speelde, was het met de kritiek nooit zo erg als in Nederland. Elk klein dingetje wordt er bekritiseerd. Of je nou slecht speelt, of de manier waarop je kleedt. Nederland is een zeer kritisch land."

Tot slot voorspelt Druijf een kleine Nederlandse zege. "Ik hoop dat we met 2-1 winnen." De aftrap in Berlijn is dinsdag om 18.00 uur.

Bizarre wending in afgekeurde Xavi-goal: check Studio Oranje hieronder: