Databureau over EK-kansen Oranje

Databureau: kansen Oranje op EK-eindzege stijgen, Nederland op plek drie

27 juni om 07:29

Het Nederlands elftal is gestegen op de lijst van kanshebbers op de EK-eindzege. Ondanks de derde plek in Groep D heeft de ploeg van bondscoach Ronald Koeman 11,6 procent kans om het toernooi te winnen, berekent databureau Nielsen’s Gracenote.

Alleen Spanje (17 procent) en Duitsland (12,8 procent) hebben een grotere kans om het EK te winnen dan Oranje. Dat Nederland plots meer kans maakt - voor het EK was het 5,1 procent - kan niet los worden gezien van het gunstige schema. Oranje zit aan de 'goede kant' en ontloopt in elk geval tot de finale Spanje, Duitsland, Portugal, Frankrijk en België.

Frankrijk en Engeland, die beiden een moeizame groepsfase kenden, hebben volgens het databureau nog respectievelijk 10,7 procent en 9,5 procent kans om het EK te winnen. Roemenië, de aanstaande tegenstander van Oranje bij de laatste zestien, hoeft zich weinig illusies te maken. Het land heeft op Georgië na de slechtste papieren om het eindtoernooi naar zich toe te trekken (0,6 procent).

Oranje en Roemenië nemen het dinsdag om 18.00 uur tegen elkaar op in München. De winnaar treft in de kwartfinale Oostenrijk of Turkije.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje vanuit Berlijn!