Aanpak van Ronald Koeman geprezen

Koeman vermijdt harde aanpak: 'Verstandig, dan had hij Oranje kapot gemaakt'

28 juni om 07:53
Laatste update: 28 juni om 10:17

Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen vindt dat Ronald Koeman goed gehandeld heeft na de teleurstellende nederlaag tegen Oostenrijk. De bondscoach van Oranje liet de wisselspelers woensdag een oefenwedstrijd spelen, en laste donderdag een vrije dag in. 

Veel mensen vinden dat het de spelers van Oranje dinsdag in Berlijn ontbeerde aan inzet. Terwijl Koeman werd verzocht om de internationals aan te pakken, koos hij voor een wat meer rustige aanpak. "Heel verstandig. Dat hij het zo kan doen is luxe, want normaal gesproken heb je op een EK geen week de tijd tussen twee wedstrijden", vertelt Verheijen aan De Telegraaf.

De zogeheten familie-dag valt ook zeker niet te onderschatten, constateert de inspanningsfysioloog. "Als je voor Nederland speelt, ben je altijd in – zoals ik het noem – verhoogde staat van Oranje-paraatheid. Zonder het zelf door te hebben, worden de hersenen chronisch belast door de hyperfocus, waarbij alles de hele dag in het teken van het voetbal staat. Dan kun je, waarmee altijd de draak wordt gestoken, gaan paintballen of disco-bowlen, maar dan sta je nóg tussen je teamgenoten en kom je nog steeds niet eventjes los van het EK. Alleen met de familie is vele malen meer ontspannen. De familiedag is voor het herstel van het brein."

Als de spelers deze dagen niet hadden gehad, had dat volgens Verheijen een negatieve invloed gehad op het mentale aspect. "Als hij de spelers had aangepakt, zoals een deel van de fans wilde, dan had hij Oranje kapot gemaakt. Stel dat jij vanavond tien kilometer hardloopt, de tijd tegenvalt en ik je morgen aan een keiharde straftraining onderwerp, dan doet dat je heel veel kwaad. Onverstandig dus."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!