Van der Vaart over opstelling Oranje tegen Roemenië

Van der Vaart adviseert Koeman richting Roemenië: 'Je moet hem altijd opstellen'

28 juni om 08:10
Laatste update: 28 juni om 09:03

Rafael van der Vaart hoopt dat Ronald Koeman drie wijzigingen doorvoert voor het duel met Roemenië. De voormalig middenvelder zou onder meer Joey Veerman passeren, en breekt een lans voor Denzel Dumfries. 

Koeman koos tegen Oostenrijk voor drie nieuwe spelers ten opzichte van het duel met Frankrijk. Lutsharel Geertruida, Donyell Malen en Veerman verschenen allen aan de aftrap. Dat ging ten koste van Dumfries, Jeremie Frimpong en Xavi Simons. Niet al die keuzes pakten even goed uit. 

Van der Vaart vindt om die reden dat Koeman tegen Roemenië opnieuw wat wijzigingen aan moet brengen. "De Ligt en De Vrij: dat hangt erom. Ik zou dan toch voor De Ligt kiezen, omdat ik hem wat explosiever vind. Hij heeft meer pit in zijn spel", vertelt hij bij NOS Studio Fußball. "Of De Ligt ook beter is in de coaching? Nee, want De Vrij vond ik in de wedstrijden hiervoor ook gewoon prima en hij heeft ook wel een goed inzicht. Ik heb alleen wat meer kerels nodig, die ook een beetje een moordenaar kunnen zijn."

Van der Vaart zou Simons op de 10-positie neerzetten, om Tijjani Reijnders meer vanuit een verdedigende rol te laten spelen, met Jerdy Schouten als compagnon. "Tegen Oostenrijk viel Simons in en dacht ik voor het eerst: ja, nu is hij een beetje zichzelf. Hij was nog niet top, maar wel goed. Malen vond ik ook heel gevaarlijk. Dat eigen doelpunt was wel een beetje ongelukkig, natuurlijk. Memphis Depay heeft ook weer gescoord, dus ik zou hem daar ook lekker laten staan. Dumfries staat er bij mij ook in. Je moet hem altijd opstellen."

De achtste finale tussen Oranje en Roemenië begint dinsdagavond om 18.00 uur. De speelstad is München. De winnaar van dat duel stoot door naar de kwartfinale en treft daarin Turkije of Oostenrijk.

De opstelling van Van der Vaart: Verbruggen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders, Simons; Malen, Memphis, Gakpo

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!