Van Dijk: 'Misschien overschat Oranje zich'

Van Dijk kan niets met Van Gaal-vraag: 'Toen ook vroeg naar huis, toch?'

28 juni om 12:45

Virgil van Dijk vraagt zich af of Nederland zichzelf overschat op het EK. De aanvoerder belooft wel beterschap na de nederlaag tegen Oostenrijk in de laatste groepswedstrijd (2-3).

"Het is een eyeopener geweest", stelt Van Dijk over het teleurstellende optreden van het Nederlands elftal. "Als we op dezelfde voet verder gaan, hebben we niks te zoeken hier. Er is na één wedstrijd geen paniek, maar er zijn wel harde woorden gevallen. Dit moet snel veranderen anders zitten we thuis met idee hadden we maar dit gedaan. Dat willen wij niet."

De 32-jarige verdediger, die al aangaf de kritiek van onder meer Marco van Basten zich aan te rekenen, laat zich een opmerkelijke uitspraak ontvallen. "Misschien overschatten we onszelf wel?", stelt hij. "We moeten zorgen dat het niet alleen tegen de grote landen degelijk en compact is. We moeten altijd terug kunnen vallen op een defensieve basis. Dat hebben we de afgelopen wedstrijd slecht gedaan."

"Het was heel slecht", gaat Van Dijk verder. "Tegen Oostenrijk ging het helemaal mis. Er werden verschillende dingen gedaan, we waren te laat, maar het is niet het tactische verhaal waar het mis is gegaan. Het was toch vooral de wil om te winnen, die tweede bal winnen", analyseert hij. 

Van Dijk pareert Van Gaal-opmerking

De suggestie dat Oranje naar een systeem met vijf verdedigers moet tegen Roemenië, veegt Van Dijk meteen van tafel. "Nee." Toch zag Louis van Gaal dat als het enige systeem om succes te boeken. "Toen gingen we ook vroeg naar huis toch?", aldus Van Dijk.