Extinction Rebellion wil eventuele Oranje-huldiging dwarszitten met blokkade

Extinction Rebellion kondigt groot protest aan als Oranje het EK wint

1 juli om 12:41
Laatste update: 2 juli om 20:55

Mocht Oranje Europees kampioen worden, dan gaat Extinction Rebellion de A10 blokkeren tijdens de huldiging. De activistische beweging eist namelijk dat ING, de hoofdsponsor van het Nederlands elftal, per direct haar banden met de fossiele industrie verbreekt.

Extinction Rebellion voert al langere tijd actie tegen ING. "Als hoofdsponsor van de KNVB gebruikt ING het Nederlands elftal, waarvan de bank weet dat het populair is, om de eigen fossiele praktijken te verbloemen", zo stelt woordvoerder Tessel Hofstede. "ING beweert het jeugd- en vrouwenvoetbal te willen ondersteunen, maar juist kinderen en vrouwen worden disproportioneel hard geraakt door de klimaat- en ecologische crisis."

Het afsluiten van de A10 zou grote gevolgen hebben voor een eventuele huldiging van het Nederlands elftal. Normaliter vindt zo'n huldiging plaats in Amsterdam, terwijl de A10 volledig rondom de hoofdstad loopt. 'In een democratische rechtsstaat is het faciliteren en beschermen van het demonstratierecht een van de belangrijkste politietaken, ook tijdens de huldiging van het Nederlands elftal, ook op snelwegen of andere plekken die het gezag niet goed uitkomen', stelt Extinction Rebellion.

Mocht Oranje daadwerkelijk het EK winnen en gehuldigd worden, dan komt Extinction Rebellion met meer informatie over de blokkade. Oranje moet overigens nog een flinke route afleggen richting een eventuele EK-titel: eerst wacht dinsdag een treffen met Roemenië in de achtste finale.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!