Chivu waarschuwt Nederland voor Roemenië

Voormalig Ajax-verdediger waarschuwt: 'Roemenië vormt een eenheid'

2 juli om 08:38

Voormalig Ajax-verdediger Cristian Chivu denkt dat het Nederlands elftal een moeilijke avond zal hebben tegen Roemenië. De 75-voudig Roemeens international prijst de vechtlust van de aankomende tegenstander van Oranje.

"Dit Roemenië heeft een eigen identiteit ontwikkeld: ze weten heel goed wat ze wel en niet kunnen", vertelt Chivu aan Voetbal International. "Het team loopt niet over van individuele klasse. Maar ze vormen een hechte eenheid, waarin iedereen zijn rol kent. Ze hebben een echte fighting spirit, ze gooien ziel en zaligheid in de strijd."

De oud-Ajacied speelde tussen 1999 en 2003 voor de Amsterdammers en vindt dat Oranje moet waken voor onderschatting. "Dit team komt in zijn kracht als ze terugzakken en vanuit de omschakeling kunnen toeslaan. Dat hebben we bij de zege op Oekraïne kunnen zien. Nederland moet ons niet onderschatten."

Chivu benadrukt dat er niet bijzonder veel vertrouwen heerste in de Roemeense ploeg. "De verwachtingen waren voor dit EK niet heel hoog in ons land. Niemand in Roemenië verwachtte dat we nu ook als groepswinnaar naar de knock-outfase zouden gaan."

De voormalig verdediger speelde voor Roemenië in 2000 en 2008 op een EK. De Roemenen kwamen in 2000 tot de kwartfinales en bleven in 2008 steken in de groepsfase. "Op ieder EK is er wel een land dat stunt, laten we hopen dat wij dat dit keer zijn. Ook in Roemenië neemt het enthousiasme verder toe", besluit Chivu.