Koeman sluit 'penaltywissel' niet uit bij Oranje

Koeman sluit 'penaltywissel' niet uit: 'Heb stuk of twaalf jongens'

2 juli om 17:43

Ronald Koeman heeft al een groep mogelijke penaltynemers in zijn hoofd mocht het EK-duel van Oranje met Roemenië uitdraaien op strafschoppen. De bondscoach sluit ook niet uit dat hij in de verlenging zal wisselen met het oog op een penaltyserie.

Louis van Gaal maakte twee jaar geleden, tijdens het WK in Qatar, een heuse studie van de strafschoppen. Hoe heeft het Nederlands elftal zich ditmaal voorbereid? "We hebben de laatste dagen op penalty's getraind, voor zover dat kan", reageert Koeman bij de NOS. "Ik heb een stuk of twaalf jongens in mijn hoofd die daarvoor in aanmerking komen, maar we zullen afwachten of het gebeurt en wie er dan nog in het veld staan. Maar we zullen ongetwijfeld vijf goede hebben."

Eventueel kan Koeman nog een penaltyspecialist in laten vallen. "Je hebt een zesde wissel die je kunt gebruiken in de verlenging", doceert de keuzeheer. "Als het eenmaal zover komt en je kunt een wissel brengen die - ik zou bijna zeggen een 'zekerheid' is, maar dat is niet altijd met iedereen bij penalty's - dan kun je daarnaar kijken." Het liefst rekent Oranje natuurlijk binnen de reguliere speeltijd met Roemenië af. "Liever niet, maar uiteindelijk gaat het erom dat je verder gaat."

Overigens benadrukte Koeman nogmaals dat hij er niet aan heeft gedacht om Oranje op de schop te gooien na de nederlaag tegen Oostenrijk. "Ik heb nog steeds heel veel vertrouwen in de elf die gaan starten", benadrukt de keuzeheer, die vindt dat er genoeg geanalyseerd is. "Het praten is over, we moeten het laten zien."