Gullit en Shearer prijzen dominant Oranje en Gakpo

Gullit en Shearer zien Oranje domineren: 'Fantastische goal Gakpo'

2 juli om 19:15
Laatste update: 2 juli om 20:55

Ruud Gullit en Alan Shearer zijn onder de indruk van de treffer van Cody Gakpo. De aanvaller zette Oranje dinsdag op voorsprong in het duel met Roemenië in de achtste finale van het EK. Daarmee kwam het Nederlands elftal een lastige start te boven.

"Het was echt een mooie goal van Cody Gakpo. Doordat hij de bal zo snel meeneemt, laat hij de verdediger bijna geen kans", vertelt voormalig topspits Shearer bij de BBC. "De keeper moet het beter doen, maar door de snelle actie en het vroeg genomen schot wordt hij geklopt. Het is echt een heel goede uithaal."

Shearer is te spreken over het spel van het Nederlands elftal na het openingsdoelpunt. "Nadat Roemenië was uitgeraasd, moet je de complimenten geven aan Nederland. Je moet bij elkaar blijven en ze verdedigden goed, want ze stonden onder druk." Daar sluit Paul Robinson zich bij aan. "Het was een interessante start van Roemenië, ze begonnen heel goed. Ze zetten allemaal druk en veroorzaakten problemen voor Nederland", stelt de ex-keeper. "Nederland groeide in de wedstrijd. Na het doelpunt zakte Roemenië terug en zagen we, qua dominantie, één van de beste prestasties van dit toernooi."

Gullit maakte zich wel even zorgen over Oranje. "Roemenië begon heel goed in de eerste vijftien minuten. Ze bouwden niet op, maar speelden de lange bal. Het eerste kwartier was de bal bijna alleen maar op de helft van Nederland en ik dacht al bij mezelf: oh my god... gaat dit wel goed? Maar de 1-0 veranderde de hele wedstrijd."

Gullit prijst Gakpo. "Het was een fantastisch doelpunt, hij doet dit altijd maar weer. Ik kan niet geloven dat je hem niet naar zijn linkervoet dwingt, maar het is ook zijn techniek. Robben deed hetzelfde vanaf rechts. Daarna domineerde Nederland. Ze moeten alleen meer scoren. Tot nu toe ben ik heel tevreden met wat Oranje laat zien."