Van Dijk is trots op Oranje na turbulente week

Van Dijk ziet Oranje zich oprichten: 'We hebben nu een stap gemaakt'

2 juli om 20:55

Virgil van Dijk is trots en blij na het sterke optreden van het Nederlands elftal, dat ten koste van Roemenië de kwartfinale van het EK bereikte. Volgens de aanvoerder gaf Oranje de juiste reactie na de nederlaag tegen Oostenrijk.

"We hebben een goede pot neergezet", stelt Van Dijk bij de NOS. "Verdedigend stonden we goed. We gaven niet veel weg naar mijn mening. We hadden misschien wel meer moeten scoren, maar na een hele turbulente week, waarin er heel veel is gezegd, moesten we het laten zien. Natuurlijk zijn er momenten die voor verbetering vatbaar zijn, maar we mogen trots zijn op hoe we hebben gereageerd. Nu is het tijd om snel te herstellen en klaar te zijn voor weer een zwaar potje."

Van Dijk is niet verrast dat Nederland nu wel overtuigend voor de dag kwam. "Ik zie het ook op trainingen en heb er alle vertrouwen in. Alleen wedstrijden zijn toch anders. Wat ik al zei, het was een heel turbulente week, dus je weet niet heel zeker wat je kunt verwachten. Wij zijn wel zelfkritisch. We wisten allemaal dat het beter moest. Daar moet iedereen zijn verantwoordelijkheid in pakken. Op het begin wilde iedereen heel graag, dan kan het chaotisch zijn."

Desondanks won Nederland uiteindelijk met 3-0. Het biedt vertrouwen, maar Van Dijk loopt nu niet te hard van stapel. "We moeten wel gewoon met beide benen op de grond blijven. Het feit is dat we nu een stap hebben gemaakt, maar we focussen ons nu weer op een hele lastige kwartfinale. Daar moeten we met z'n allen weer op ons best zijn."

Mogelijk wacht een weerzien met Oostenrijk, dat het opneemt tegen Turkije. "Het voelt misschien een beetje gek dat het misschien weer tegen Oostenrijk is. We moeten ons zeker niet laten verrassen en heel veel leren van die wedstrijd tegen hen. Als het Oostenrijk wordt, want Turkije is een goed land."