'Fantastisch' Oranje maakt indruk op BBC-analisten

'Fantastisch' Oranje maakt indruk in Engeland: 'Sta op en let op, iedereen'

2 juli om 23:06

Het Nederlands elftal heeft dinsdag zijn visitekaartje afgegeven met de overtuigende zege op Roemenië op het EK. Bij de BBC zijn onder meer Alan Shearer en Ashley Williams vol lof over Oranje.

De BBC trapt al bijzonder enthousiast af over de ploeg van Ronald Koeman. 'Of ze nu met duizenden tegelijk door de straten van Duitse steden marcheerden of stadions en fanzones oranje kleurden, de Nederlandse fans hebben op het EK 2024 laten zien wat ze in huis hebben. Nu lijkt het erop dat hun team dat ook heeft gedaan', schrijft de omroep.

Oranje kan EK winnen

Ook Alan Shearer spreekt van ‘verreweg de beste wedstrijd’ van Nederland tot dusver. "Tot nu toe stelden ze een beetje teleur, maar vandaag waren ze fantastisch. Zelfs toen ze onder druk stonden in het eerste kwartier. Nederland domineerde op het middenveld. Als ze wat scherper waren, hadden ze zes of zeven keer kunnen scoren", vertelt de voormalig topspits. "Dit kan weleens de prestatie zijn die ze het vertrouwen geeft dat ze het EK kunnen winnen."

Daar sluit voormalig Engeland-verdedigster Alex Scott zich bij aan. "Ze hadden een vonk. Achterin was Aké erg goed en het middenveld was gebalanceerd. Voorin was er meer energie en dynamiek." Ex-keeper Paul Robinson denkt ook dat Oranje nu op stoom is. "Welkom op het toernooi. Sta op en let op, iedereen. Het is hard voor Roemenië, maar de Nederlanders hebben hen compleet overklast."

Reijnders in de stijl van Kroos

Ashley Williams genoot van meerdere Oranje-spelers. "Gakpo was uitstekend, die deed het ook heel goed bij de tweede goal. Maar Reijnders was de man voor mij. Hij controleerde de wedstrijd in de stijl van Toni Kroos, hij versnelt en vertraagt wanneer hij wilt. Reijnders was waanzinnig, die was overal bij betrokken. Schouten ook", zegt de voormalig verdediger.

Williams ziet het Nederlands elftal als kanshebber voor de EK-titel. "Ze lieten een complete prestatie zien. Je kunt nog niets voorspellen in dit toernooi, maar ik denk dat ze nu veel vertrouwen zullen hebben." 'De prestatie in München zal, meer dan het resultaat, de EK-rivalen zorgen baren. Als ze op deze prestatie kunnen voortbouwen en ook de volgende ronde halen, spelen ze in de halve finale tegen Engeland of Zwitserland', concludeert de BBC.