Cijfers Ronald de Boer na Roemenië - Oranje

Cijfers van De Boer: 'Hij zorgt er haast eigenhandig voor dat Oranje doorgaat'

3 juli om 09:00
Laatste update: 3 juli om 09:40

Het Nederlands elftal heeft na een uitstekende wedstrijd tegen Roemenië (0-3) de kwartfinales van het EK bereikt. Als analist en rapporteur van VoetbalPrimeur dit EK deelt 67-voudig international Ronald de Boer cijfers uit aan de Oranje-spelers en bondscoach Ronald Koeman. Cody Gakpo krijgt na een geweldig duel, waarin hij de ban brak, het hoogste cijfer.

De Boer geeft cijfers aan de basisspelers, Koeman en invallers die minimaal dertig minuten hebben gespeeld. Joey Veerman, Micky van de Ven, Wout Weghorst en Daley Blind, die na minuut zestig invielen, worden daarom niet meegenomen in de beoordeling.

'Gewoon helemaal top'

Bart Verbruggen - 7

"Wat die deed, deed die goed. Hij heeft helemaal niets fout gedaan. Of hij een van de betere keepers op het EK is? Hij doet in elk geval geen gekke dingen, zoals sommige anderen wel doen. Verbruggen is heel stabiel, gewoon helemaal top."

'Dit is de rol die je heel graag ziet'

Denzel Dumfries - 7

"Hij komt nu in de rol, dat die zijn loopjes kan maken naar de achterlijn. Verdedigend deed hij zijn werk prima. Dit is de rol die je heel graag ziet bij hem. Niet aan de binnenkant, maar aan de buitenkant. Dat ligt hem goed. Als je een buitenspeler aan de zijkant wil hebben, dan kan je beter met Geertruida erachter spelen. Zoveel is nu duidelijk. De Roemenen lieten Oranje over de buitenkant spelen en dat vulde Dumfries prima in, omdat Bergwijn aan de binnenkant stond. Dumfries was heel gevaarlijk."

'Veel meer initiatief en agressief in het verdedigen'

Stefan de Vrij & Virgil van Dijk - 7,5

"De Vrij en Van Dijk waren allebei goed. Vanaf het begin had ik kritiek op het initiatief aan de bal bij hen en die kritiek overheerste in Nederland. Dat zei Koeman ook: je moet mensen uitspelen, zodat je de aanvallers niet steeds onder druk zet. Zorgen dat je je ploeggenoot zo inspeelt, dat je geen last meer hebt van de spitsen. Ik vond dat heel goed verzorgd. En ze waren agressief in het verdedigen. Gewoon goed, dus."

"Ik vond dat ze nu allebei het initiatief namen. Van Dijk was ook goed in de passing. Het was eindelijk: geef die bal maar, ik dribbel in. Dan creëer je net die ruimte, waardoor de tegenstander moet kiezen. Daardoor kwamen onder andere Dumfries en Simons beter in het spel."

'Hij is het hele toernooi al sterk'

Nathan Aké - 7,5

"Hij is het hele toernooi al sterk. Tegen Roemenië was dat niet anders. Gewoon heel goed. Hij heeft eigenlijk niets fout gedaan."

'Schouten was een lust voor het oog'

Jerdy Schouten - 8,5

"Het was genieten geblazen. Schouten was een lust voor het oog, de rust zelve. Dat had ook te maken met de manier waarop de achterhoede speelde. Nederland had wat Oostenrijk de laatste wedstrijd in Berlijn had: een goed plan. Dat kwam mede door het goede spel van Schouten."

'Ik heb genoten van hem'

Tijjani Reijnders - 7

"Zijn dribbels waren goed. Dan kom je onder de druk vandaan. Zeker in de eerste helft speelde Reijnders goed. Die pass op Dumfries, daar moet een goal uit komen. Als dat wordt beloond, is het natuurlijk helemaal lekker. Ik heb genoten van hem. Hij heeft zoveel energie, die jongen..."

'De mensen zien niet al het harde werk'

Xavi Simons - 7,5

"Hij was een beetje ongelukkig, want hij moet voor rust de 0-2 maken. Dan had Nederland meer rust gekregen. Hij vergat zichzelf te belonen, want hij was de aangever bij de eerste en de derde goal. Maar: een paar goede acties, hard werken... Ik heb van hem genoten. Niet alles lukte, maar veel wel. De mensen zien niet al het harde werk dat hij verricht. Ik was zeer te spreken."

'Ik geef altijd het voorbeeld van FC Barcelona'

Steven Bergwijn - 7

"Ik was zeker verrast, want ik had Malen aan de aftrap verwacht. Als je ruimte krijgt, is Malen helemaal geweldig. Als je tegen een ploeg speelt die compacter staat en je hebt een bepaald plan waarmee je iemand tussen de linies wil hebben... Dat kan Bergwijn. Dat heeft Koeman goed gezien. Bergwijn kan zijn kont erin zetten, wegdraaien, hij heeft diepgang... Dat vulde hij prima in. Helaas kreeg hij een schop, want ik vond hem zeer verdienstelijk spelen."

"De afstemming met Dumfries was goed. Het jasje moet passen, zeg ik altijd. Niet de beste spelers, maar het beste team moet spelen. Ik geef altijd het voorbeeld van FC Barcelona: we hadden Rivaldo, Figo, Kluivert, Luis Enrique, Guardiola, Cocu... Zo kan ik nog wel even doorgaan. Was dat een beter team dan het Ajax uit 1995? Nee. Individueel wel, maar niet als team. Wij hadden allemaal wapens, waren allemaal verschillend. Met Bergwijn klopte het tegen Roemenië."

'Die pech is ook de vorm waarin hij steekt'

Memphis Depay - 6

"Ongelukkig, wel welwillend. In het drukzetten, dacht ik: hij wil zich revancheren op dat vlak. Memphis heeft ook pech. Ik gunde hem een goal bij die vrije trap, dat was geweldig gedaan onder de muur door. Die keeper was kansloos geweest. Aan de andere kant: die pech is ook de vorm waarin hij steekt. Alles valt net niet goed. Door het harde werken en een beetje pech geef ik hem toch een 6. Of hij onmisbaar is voor Oranje? Onmisbaar niet, laat dat duidelijk zijn. Hij heeft wel altijd zijn momenten, maar hij moet het laten zien en dat heeft hij in mijn ogen nog niet helemaal gedaan. Er is ruimte voor twijfel: moet hij de volgende wedstrijd spelen?"

'Hij zorgt er haast eigenhandig voor dat Nederland doorgaat'

Cody Gakpo - 9

"Echt geweldig. Hij is zó belangrijk, bij de eerste goal en bij de bevrijdende tweede. Gakpo is altijd levensgevaarlijk. Tuurlijk is het een teamprestatie, maar hij zorgt er haast eigenhandig voor dat Nederland doorgaat. Hij maakt toch weer het verschil. Als je zo belangrijk bent, verdien je zo'n hoog cijfer. Een van de beste spelers van het toernooi? Dat nog niet. Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Als hij dit doorzet, komt hij wel in de top-tien of de top-vijf."

'Hier moet je Koeman de complimenten voor geven'

Donyell Malen - 7,5

"Dit is precies waar je Koeman de complimenten voor moet geven. Ik citeer hem: je hebt starters en je hebt finishers. Dat vind ik ook. Is Weghorst een starter? Nee. Hij is iemand voor de laatste minuten. Zo is Donyell als je 1-0 voorstaat een geweldige pion om in te brengen. De snelheid en de individuele actie... Ik ben zeer te spreken over die dreiging. En: een schitterende goal, zijn tweede."

'Dat hij Veerman liet invallen, zegt iets over hem'

Ronald Koeman - 8

"Alles wat hij heeft gedaan, klopte. Misschien had ik alleen Brobbey gebracht voor Memphis voor in de omschakeling. Bij de diepe ballen had Brobbey voor mijn gevoel de tegenstander helemaal weggeduwd. Maar dat is een keuze van Koeman. Hij koos ervoor om Weghorst te brengen en die verdient het eigenlijk ook wel. Zeer te spreken dat hij Veerman, zelfs al bij 0-1, liet invallen. Dat zegt iets over Koeman."