UEFA start onderzoek naar Demiral: Nederland - Turkije op de tocht

UEFA start onderzoek naar Demiral: kwartfinale tegen Oranje serieus op de tocht

3 juli om 11:46

De UEFA is een onderzoek gestart naar Merih Demiral. De verdediger kroonde zich dinsdagavond tot de held van Turkije tegen Oostenrijk, maar heeft zichzelf mogelijk in de nesten gewerkt richting de kwartfinale van het EK tegen het Nederlands elftal.

Demiral zorgde voor internationale opschudding door zijn manier van juichen na zijn tweede treffer. Hij bracht een zogeheten wolvengroet, een zeer omstreden gebaar die in Frankrijk al verboden is. Het zou verwijzen naar de rechts-extremistische 'Ülkücü-beweging', beter bekend als 'De Grijze Wolven'.

Het moment krijgt een staartje, nu de UEFA een onderzoek heeft ingesteld vanwege 'onbehoorlijk gedrag'. De Europese voetbalbond is tijdens het EK scherp op politieke uitingen. Zo werd eerder dit toernooi Mirlind Daku voor twee EK-duels geschorst. De aanvaller van Albanië spoorde het publiek na de zege op Kroatië aan om beledigende leuzen over Servië en Noord-Macedonië te uiten.

Demiral zelf is zich van geen kwaad bewust. "In mijn hoofd wilde ik op een manier juichen die te maken heeft met mijn Turkse identiteit. Dus dat deed ik. Ik ben trots om Turks te zijn, ik voelde het na mijn goal in mijn botten. Er zit verder geen verborgen boodschap achter. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb."

Turkije is de volgende tegenstander van Oranje op het EK. De laatste van vier kwartfinales begint zaterdag om 21.00 uur in het Olympiastadion in Berlijn. Bij de Turken ontbreken Orkun Kökcü en Ismail Yüksek al door een schorsing.