'Ajax schroeft omzet terug, wacht flinke bezuinigingen'

'Ajax gaat omzet terugschroeven, flinke bezuinigingen in voetbaltak'

5 juli om 18:50

Ajax moet de begroting flink terugschroeven en fors bezuinigen op de voetbaltak. De financiële situatie van de club is afgelopen seizoen verder verslechterd, schetst Het Parool in navolging van De Telegraaf.

Volgens Het Parool is de portemonnee van Ajax bijna leeg na twee sportief zeer teleurstellende seizoenen. Er waait dan ook 'een schralere wind' rond de Johan Cruijff Arena. Zo gaat de omzet komend seizoen met vijftien miljoen euro naar beneden, van zo'n 160 miljoen naar 145 miljoen. In het seizoen 2022/2023 draaide de club nog een omzet van bijna tweehonderd miljoen.

Ajax maakt de opvallende keuze om de noodzakelijke bezuinigingen vooral in de voetbaltak door te voeren. Dat is met ongeveer honderd miljoen euro veruit de grootste kostenpost. Er zal zo'n twintig miljoen gekort worden. Dat moet onder meer gebeuren door spelers met miljoenensalarissen kwijt te raken. Niet in alle gevallen is dat even makkelijk doordat spelers in Amsterdam meer verdienen dan bij een eventueel nieuwe club.

Beperkt ruimte om te investeren

Pas als Ajax ruimte heeft gemaakt, dan is er de beperkte mogelijkheid om te investeren. Ook Het Parool schetst dat het budget gering is: als de club voor honderd miljoen euro verkoopt, dan is zo'n veertig miljoen beschikbaar voor nieuwe aankopen.

Voorlopig zitten de door Ajax gewilde Wout Weghorst, Pablo Rosario en Daniele Rugani daardoor in de wachtkamer. Eerst moeten spelers als Chuba Akpom, Josip Sutalo en Steven Bergwijn worden verkocht. Dit zou zelfs met verlies kunnen zijn, om maar schoon schip te maken. Dat heeft wel een negatief effect op het eigen vermogen, dat nu nog 250 miljoen euro bedraagt.

Het Parool ziet dat Alex Kroes voor een zware missie staat. De technisch directeur moet met minimale middelen een zo sterk mogelijke selectie samenstellen. Daarnaast moet Francesco Farioli voor een impuls zorgen. De Italiaanse coach zou in ieder geval 'het topsportklimaat in ere hebben hersteld'.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van #DoneDeal met nieuws over o.a. Ajax, PSV en Feyenoord!