Van Hooijdonk: 'Memphis en Xavi werkt niet in Oranje'

Van Hooijdonk wil één Oranje-wijziging: 'Ik geloof niet in die combinatie'

6 juli om 23:08

Pierre van Hooijdonk breekt een lans voor een basisplaats van Wout Weghorst in het Nederlands elftal. Volgens de oud-spits begon Oranje een stuk beter te draaien, toen de supersub na rust in het veld kwam in het duel met Turkije in de kwartfinale van het EK.

Nederland boog na rust een 0-1 achterstand om en won met 2-1. "Het was op het tandvlees", erkent Van Hooijdonk bij de NOS. "Het was eigenlijk een geweldige tweede helft. De tegenstander werd gelijk op de helft vastgedrukt. Dat resulteerde in het begin nog niet meteen in grote kansen, maar je ziet: Gakpo en Memphis worden ineens een stuk beter. Puur en alleen omdat je met een diepere spits speelt."

"Ik ben er wel achter, ik geloof niet in de combinatie met Memphis in de spits en Xavi Simons op tien", legt Van Hooijdonk uit. "Ze zijn niet complementair. Daar kun je mee spelen tegen Roemenië, dan kan het leuk gaan. Maar tegen de betere landen is het te weinig. Met Memphis als negen, heb je een lopende tien nodig en dat is Xavi niet. Memphis wordt beter op het moment dat Weghorst in de zestien staat. Dan kan hij met Gakpo combineren en hebben we toch altijd iemand voor de goal."