De ideale elf van De Boer: 'Ik hoor dat hij het op trainingen heel goed doet'
Voor het eerst in twintig jaar gaat het Nederlands elftal de halve finale op een EK spelen. Ronald de Boer, tijdens dit toernooi analist en rapporteur van VoetbalPrimeur, laat zijn licht schijnen over de opstelling van Oranje. De 67-voudig international pleit voor twee wijzigingen tegen Engeland.
De wedstrijd tegen Engeland wordt hoe dan ook een historische. Oranje stond in 2004 voor het laatst in de halve eindstrijd van het EK. Destijds was Portugal met 2-1 te sterk. In deze kwartfinales won Nederland met de hakken over de sloot van Turkije (2-1). De Boer beseft dat de ploeg van bondscoach Ronald Koeman anders voor de dag moet komen.
"Zeker tegen Engeland", zegt hij. "Tegen Turkije vond ik dat wij dik favoriet waren. Dan neem je ook het heft in handen. Nu is het voor mijn gevoel fifty-fifty. Dan accepteer je dat je soms wat meer vanuit de omschakeling moet spelen. Tegen Engeland speel je met een andere insteek dan tegen de Turken."
Simons en Bergwijn moeten plaatsmaken
Die andere insteek is voor De Boer aanleiding om op twee posities te wijzigen ten opzichte van de kwartfinale. "Xavi Simons en Steven Bergwijn gaan eruit." Omdat de voormalig middenvelder annex aanvaller denkt dat Oranje het meer van omschakelmomenten moet hebben tegen Engeland, wordt Bergwijn het kind van de rekening. "Ik zou kiezen voor snelheid op rechts, voor Donyell Malen dus."
Op 'tien', waar Simons de voorbije duels speelde, kiest De Boer voor Memphis Depay. "Maar wel met het idee: functioneert hij niet, dan in de rust eruit. Ik vond hem iets beter spelen tegen Turkije, toen hij op 'tien' stond." De positiewijziging voor Memphis betekent een vacature in de spits. "Tegen Engeland zullen we soms onder druk komen te staan. Als je wat meer ruimte in de rug van de tegenstander hebt, vind ik Wout Weghorst niet geweldig. Daarom kies ik voor Joshua Zirkzee en niet voor Weghorst."
'Ik hoor geluiden dat hij het op trainingen heel goed doet'
"Als je weet dat je tachtig procent balbezit hebt, zou ik meteen met Wout beginnen. Maar dat gaat niet het geval zijn", aldus De Boer, die weloverwogen voor Zirkzee kiest in de punt van de aanval. De spits, die naar alle waarschijnlijkheid na het EK naar Manchester United verkast, maakte tegen Turkije zijn debuut in Oranje. "Hoewel hij niet veel deed, vond ik hem een goede indruk maken. Hij zit lekker in zijn vel. Ik hoor geluiden dat hij het op trainingen heel goed doet."
Malen, Zirkzee en Cody Gakpo vormen dus, als het aan De Boer ligt, de voorhoede tegen Engeland. Eerder gaf De Boer aan dat hij op de rechterflank liever het koppel Lutsharel Geertruida - Malen ziet dan Denzel Dumfries - Malen. "Als Koeman wil dat Dumfries op het middenveld komt, zou ik zeggen: niet doen. Dan moet je Geertruida opstellen. Maar dat gaat Koeman niet doen met Dumfries."
"Malen zal wat meer aan de binnenkant gaan spelen, zodat Dumfries eroverheen kan", stelt De Boer. "Het liefst zou ik Malen meer aan de zijkant laten spelen, met Geertruida als rechtsback aan de binnenkant erachter. Maar ik moet een beetje meedenken met Koeman, die gaat dat niet doen. Dus: Dumfries gewoon rechtsback."
'Lekker dat je zo'n speler op de bank hebt zitten'
Tegen Turkije maakte Micky van de Ven als invaller een uitstekende beurt. De verdediger, die in het hart van de defensie en op linksback uit de voeten kan, heeft de pech dat hij Nathan Aké en Virgil van Dijk voor zich moet dulden. "Hij is geweldig", stamelt De Boer. "Hij verdient bijna een basisplek, maar Aké heeft het prima gedaan. Die is ook de laatste wedstrijd niet door de mand gevallen. Maar het is lekker dat je weet dat je zo'n speler op de bank hebt zitten."
De blik kan nu op Engeland. Met recht een halve finale tussen twee toplanden. Toplanden betekent topspelers. En dus kijkt De Boer uit naar een aantal duels op het veld. "Jude Bellingham en Jerdy Schouten zullen elkaar wel gaan tegenkomen. Dat vind ik interessant."
'Je denkt: het moet toch een keer gaan lopen?'
Waar Oranje nog niet iedereen heeft weten te overtuigen, geldt dat voor Engeland misschien nog meer. The Three Lions kenden een moeizame groepsfase, waarna het land diep moest gaan om Slowakije en Zwitserland te verslaan. "Het is heel raar. Als je de voorhoede ziet: Manchester City, Arsenal, Bayern München...", somt De Boer op, doelend op Phil Foden, Bukayo Saka en Harry Kane. "Hoe is het mogelijk dat je geen team kan smeden?" De Boer heeft een idee. "Soms ben je simpelweg niet complementair aan elkaar. Het is geen team met verschillende wapens, althans, dat gevoel heb ik een beetje. In potentie denk je: dat moet een keer gaan lopen. Maar het loopt nog steeds niet."
Bondscoach Gareth Southgate houdt vast aan defensieve spelprincipes. De 'nul' is heilig voor Engeland en De Boer ziet dat terug in de keuzes van Southgate. "Dat Trent Alexander-Arnold niet speelt... Tegen Slowakije weet je dat je veel de bal hebt. In mijn ogen moet je dan altijd Alexander-Arnold opstellen. Je hebt iemand nodig met een geweldige passing, een soort Daley Blind. Dan kiest hij voor Kyle Walker... Met alle respect, Walker is bloedsnel, maar aan de bal is het heel, heel matig. Southgate denkt alleen maar: ik wil niet in de counter verstrikt raken. Hij is wel erg voorzichtig."
Het Nederlands elftal is nog één horde verwijderd van een finaleplaats in Berlijn. De Boer heeft er vertrouwen in dat Oranje de eindstrijd bereikt, al wordt het spannend. "Ik zeg 1-1, Nederland wint na penalty's."
De favoriete opstelling van Ronald de Boer
De ideale elf van De Boer tegen Engeland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders, Memphis; Malen, Zirkzee, Gakpo