Lof voor 'waanzinnige' Oranje-supporters op het EK

Lof voor 'waanzinnige' Oranje-supporters in Duitsland: 'Dat is uniek in de wereld'

10 juli om 08:08

Theo Pouw, voorzitter van Supportersclub Oranje, is onder de indruk van de steun voor het Nederlands elftal. Nederlanders reizen massaal naar Duitsland af om Oranje te ondersteunen tijdens het EK.

Tijdens het EK van 1996 werd er door de Supportersclub Oranje voor het eerst een Oranjeplein georganiseerd. In Zwitserland en Oostenrijk werd tijdens het EK van 2008 het hoogtepunt bereikt. Naar schatting kwamen voor de kwartfinale tussen Nederland en Rusland 120.000 mensen naar speelstad Basel. "Dat was het grootste ooit", zegt Pouw in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Dat gaan we niet meer halen. Of we moeten we de finale in Berlijn halen, dan sluit ik helemaal niets meer uit", vervolgt Pouw zijn verhaal. Hij noemt de steun voor de Oranje-selectie 'waanzinnig'. "De massaliteit die Oranje teweeg brengt, is uniek in de wereld."

Ook voor de halve finale tegen Engeland zal het grootste deel van de fans geen toegangskaartje hebben. Pouw weet wel waarom mensen dan alsnog in de speelstad aanwezig willen zijn. "Je bent vlakbij Oranje, je maakt het sfeertje mee, het is net één grote familie", vertelt hij. "Om dit van dichtbij mee te maken is fenomenaal."