Wiskundige berekening wijst uit: Oranje in sterkste poule van heel het EK

Wiskundige berekening wijst uit: Oranje in sterkste poule van heel het EK

29 maart - 11:20 Laatste update: 12:10
47

Oranje bivakkeert op het komende EK in de zwaarste poule van allemaal. Die conclusie is getrokken op basis van de zogeheten Elo-rating. Het Nederlands elftal neemt het in Duitsland op tegen achtereenvolgens Polen, Frankrijk en Oostenrijk. 

De Elo-rating is van oorsprong afkomstig uit de schaakwereld. Er wordt gekeken naar sportieve resultaten uit het recente verleden. Op basis daarvan is geconcludeerd dat Poule D, de poule waarin Oranje dus gekoppeld is aan Polen, Frankrijk en Oostenrijk, de zwaarste is op het komende EK. 

Wedden

Meer odds

Dat is op het eerste gezicht opmerkelijk, want menig voetbalvolger zal Poule B zien als de zogeheten Poule des Doods. Daarin zitten Spanje, Kroatië, Italië en de gedoodverfde nummer vier Albanië. 

Het is volgens Elo overigens niet voor het eerst dat het Nederlands elftal moet spelen in de zwaarste EK-poule. In 2008 kwam het volgens het databureau zelfs in de zwaarste EK-poule ooit. Oranje werd destijds gekoppeld aan wereldkampioen Italië, vice-wereldkampioen Frankrijk en Roemenië. Het Nederlands elftal bewaart goede herinneringen aan die drietal wedstrijden, want het stootte als groepswinnaar door naar de kwartfinale, waarin Rusland uiteindelijk te sterk was.