Publiek in Heerenveen kan reactievoetbal vaarwel zeggen: Hele omslag in gedrag
"Om met deze spelers die omslag te maken, wordt een grotere stap dan we bij Cambuur hebben gezet"

Publiek in Heerenveen kan reactievoetbal vaarwel zeggen: "Hele omslag in gedrag"

26-07-2014 09:45
5

Onder Marco van Basten was het voetbal van sc Heerenveen voornamelijk op het resultaat gericht, met de doelpunten van de inmiddels vertrokken topscorer Alfred Finnbogason als speerpunt. De nieuwe trainer Dwight Lodeweges wil het anders doen en merkte vanuit de spelersgroep ook die wens.

Met promovendus SC Cambuur baarde Lodeweges afgelopen seizoen opzien met fris voetbal, dat nu ook op de mat van het Abe Lenstra Stadion neergelegd dient te worden. "De jongens hebben aangegeven verder vooruit te willen voetballen. Maar daarvoor moet de ploeg een hele omslag maken in het voetbalgedrag ten opzichte van vorig jaar. Dat gaat niet zomaar", geeft de coach aan in De Telegraaf.

Met Van Basten als oefenmeester werden er aansprekende resultaten gehaald (achtste en vijfde), maar de op reactievoetbal gestoelde manier van spelen kon de goedkeuring van het publiek niet wegdragen. Lodeweges predikt een andere cultuur. "Maar dat is niet alleen een kwestie van tien of vijftien meter vooruit spelen. Er hangt zoveel mee samen."

"Bovendien hebben ze hier echt op een andere manier gespeeld afgelopen jaren", vervolgt Lodeweges. "Om met deze spelers die omslag in denken en doen te maken, wordt een grotere stap dan die we bij Cambuur hebben gezet. De spelersgroep in Leeuwarden was tot op zekere hoogte gewend om zo aanvallend te spelen."