Ajax wordt gedrild door De Boer: 'We spelen met zware benen'
Moisander maakt zwaarste voorbereiding tot nu toe mee

Ajax wordt gedrild door De Boer: 'We spelen met zware benen'

11-08-2014 09:00
6

Ajax begon de Eredivisie zondag met een prima zege op Vitesse (4-1). Resultaattechnisch helemaal niets om over te klagen, maar louter tevredenheid zou te kort door de bocht zijn geweest. Aanvoerder Niklas Moisander erkende dat Ajax een beetje geluk had. 

Wout Stravers
AMSTERDAM

"We mogen zeer dankbaar zijn dat we Kenneth hebben", pufte Moisander nadat hij zich in de mixed-zone bij VoetbalPrimeur meldde. De Fin wist dat Ajax geluk had gehad, want Vitesse miste veel kansen in de Arena. "Zeker de eerste 35 minuten was dat zo. We beseffen ons goed dat dit een geflatteerde overwinning is."

Waar Ajax vorig jaar kampioen werd met matig spel, moet dat dit seizoen gebeuren met attractief voetbal. Dat lukte zondag maar mondjesmaat. "Natuurlijk willen we dit seizoen aanvallend voetbal laten zien, maar dat komt niet vanzelf. Aan het begin van het seizoen is het altijd moeilijk. Het duurt even voordat we gewend raken aan elkaar. We hebben nog wel een paar weken nodig, denk ik."

Zware benen
Dat komt overeen met de verwachtingen van trainer Frank de Boer, die de voorbereiding heeft afgestemd op begin september. Dan begint de Champions League en moet Ajax fysiek honderd procent zijn. In de relatief rustige augustusmaand, waarin Ajax maar één keer per week speelt, laat hij zijn selectie daarom harder trainen dan vorige seizoenen. "Persoonlijk moet ik zeggen dat ik dat wel merk in het veld", aldus Moisander. "We trainen écht hard en hebben nog geen gas teruggenomen."

"We spelen de wedstrijden op dit moment een beetje met zware benen. Maar het is zoals de trainer zegt: het doel is om er in september helemaal te staan richting de Champions League. Dan zijn we fit. Deze voorbereiding is de zwaarste die ik tot nu toe heb meegemaakt."

Viergever kopieert Moisander
Opmerkelijk was overigens dat Nick Viergever, die van AZ over is gekomen, bij zijn competitiedebuut direct wist te scoren. Exact zoals Moisander dat twee jaar geleden ook presteerde na zijn transfer van AZ. Heeft hij Viergever ingefluisterd hoe hij dat moest doen? "Haha, nee, eigenlijk niet. Maar je ziet wat het met een speler doet, een debuutwedstrijd in de Arena. Dat geeft zóveel kracht en dat zag je bij Nick. Hij speelde een geweldige wedstrijd. Ik ben trots en blij voor hem dat het zo is gegaan."