Smit: De Jonge paste niet bij Heracles, anders ontsla je geen coach
"Deze selectie is goed genoeg om mee te doen voor plek twaalf"

Smit: "De Jonge paste niet bij Heracles, anders ontsla je geen coach"

02-09-2014 09:40
7

De opvolger van Jan de Jonge wacht bij Heracles Almelo een hels karwei. De hekkensluiter van de Eredivisie heeft nog geen punt verzameld en speelt in de komende weken tegen achtereenvolgens Ajax (uit), FC Twente (thuis) en PEC Zwolle (uit). 

Daarnaast kun je ook nog eens stellen dat er niet echt een kwalitatief sterke groep staat, iets wat wellicht de schuld is van voorzitter Jan Smit. Sp!ts legde hem maandag twee stellingen voor: 1. De Jonge paste niet bij Heracles en 2. Zijn opvolger zit met een kwalitatief arme selectie opgescheept.

"Dat eerste kun je inderdaad concluderen", reageerde Smit. "Anders ontsla je geen coach. Met dat tweede ben ik het niet eens. Heracles heeft nog steeds veel jonge, talentvolle spelers. Alleen ontbrak er de ervaring om ze bij de hand te nemen. Daar hebben we op ingekocht. Deze selectie is goed genoeg om mee te doen voor plek twaalf."

Heracles had jarenlang een fris voetballend team dat het elke club lastig kon maken. De tijden van Samuel Armenteros, Everton, Lerin Duarte, Willie Overtoom en Marko Vejinovic zijn nog niet zo lang geleden, maar het zoeken naar hoogtepuntjes is flink lastiger geworden.

De Almeloërs, die in 2010 zesde en in 2011 achtste werden, koos er afgelopen zomer voor om vooral routiniers aan te trekken. De komst van spelers als Ramon Zomer, Bas Sibum en Mark-Jan Fledderus bleek in de eerste weken echter niet te helpen en dat is De Jonge nu al snel fataal geworden.

"Ik vind niet dat we te vroeg in het seizoen hebben gehandeld", aldus Smit. "In de tweede helft van het vorige seizoen hebben we ook maar vijftien punten gehaald. Er is geen verbetering opgetreden, dus dan kunnen we deze keuze rechtvaardigen."