Nederlandse meesterscout: Ik heb in een half uur het Chelsea-team afgebrand
De Visser bracht Cech én Courtois naar Londen

Nederlandse meesterscout: "Ik heb in een half uur het Chelsea-team afgebrand"

23-09-2014 16:00
3

Piet de Visser viert vandaag zijn tachtigste verjaardag, maar denkt nog niet aan stoppen. De scout van Chelsea heeft het naar zin zijn en heeft nog veel verre reizen voor de boeg.

In 1995 kwam De Visser als scout bij PSV. Na dertien jaar vertrok hij, maar op dat moment had hij al een nieuwe klus: scouten voor Roman Abramovich bij Chelsea. "Toen hij Chelsea kocht, zei een vriend tegen hem: jij weet niets van voetbal, je moet een privé-scout hebben. Ik kreeg een uitnodiging voor een gesprek met Abramovich. Ik heb toen in een half uur zijn hele team afgebrand. Andere mensen zeiden dat ik niet zo tegen de baas mocht praten. Maar hij vond het prima", zegt De Visser tegenover de NOS.

"Wanneer kun je beginnen, vroeg hij. Nu meteen, zei ik", vervolgt de meesterscout. "Als eerste had hij een keeper nodig. Nou die had ik al, dat was Petr Cech. Ik had hem al een tijdje in de smiezen toen hij van Sparta Praag naar Rennes ging. Chelsea heeft hem toen voor een mooi bedrag gekocht." Ook Thibault Courtois kwam via De Visser in Londen terecht. "Ik zag Courtois al als zeventienjarige onder de lat staan bij Genk. Dat was samen met mijn vriend Frans Bouwmeester. Nu is hij de grote man bij Chelsea."

"In Afrika geweest voor een nieuwe Essien"
Voor De Visser zit het werk er nog lang niet op. "Van de zomer kreeg ik een brief van Chelsea, waarin stond dat de club zeer te spreken is over mijn scoutingswerk. Terwijl ik toch een aantal ziektes heb moeten overwinnen. Er zat ook nog een leuk bonusje bij. En ze vroegen of ik ook het komende jaar nog actief kan blijven. Het is natuurlijk prachtig dat ik dit nog mag doen", realiseert de scout zich.

De Visser heeft meerdere ziektes overwonnen, maar denkt nog niet aan stoppen. "Ik ben voor Chelsea naar het WK geweest en ik ben pas naar Afrika geweest om op zoek te gaan naar een nieuwe Essien. Komende week ga ik naar Londen voor overleg met de trainers en de technische staf. In oktober ga ik dan naar Brazilië, Colombia en Ecuador. En in december ga ik weer naar Afrika", besluit hij tegenover de NOS.