Ajax heeft aan zes minuten voldoende om amateurs nekslag toe te brengen
Zivkovic maakt zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht

Ajax heeft aan zes minuten voldoende om amateurs nekslag toe te brengen

28-10-2014 20:18
10

Ajax heeft dinsdagavond als eerste club de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker bereikt. De verliezend finalist van vorig seizoen liet zich niet verrassen door de amateurs van SV Urk (0-4).

Ajax, dat drie keer scoorde in het laatste kwartier van de eerste helft, opende vorige maand de route richting de finale in Rotterdamse Kuip met een zege op JOS Watergraafsmeer (9-0). Het kan bijna niet anders of de club wordt donderdagavond tijdens de loting aan een sterkere tegenstander gekoppeld.

De huidige nummer elf van de hoofdklasse C van het zaterdagvoetbal hield het iets langer dan een half uur vol tegen Ajax. Urk streed in de openingsfase voor wat het waard was en was tot twee keer toe dichtbij een openingstreffer omdat de regerend landskampioen veel te slap begon. De nonchalante start van Ajax was opmerkelijk omdat trainer Frank de Boer veel spelers een kans gaf die normaal moeten toekijken. Van de basisspelers van het duel van afgelopen zaterdag tegen Go Ahead Eagles stonden alleen Davy Klaassen en Arkadiusz Milik aan de aftrap.

De achttienjarige Riechedly Bazoer debuteerde als controlerende middenvelder in de hoofdmacht van Ajax. Queensy Menig startte als linksbuiten en Lerin Duarte mocht zichzelf weer eens als linkshalf laten zien. De vorig seizoen van Heracles Almelo overgekomen middenvelder had een groot aandeel in de eerste treffers van Ajax. Op aangeven van Klaassen tekende hij in de 32e minuut voor 1-0. Duarte verdiende in de 34e minuut ook een strafschop, die door Milik feilloos werd benut. Vlak voor rust vierde de Pool ook nog zijn achtste treffer in twee bekerwedstrijden.

De rake kopbal van Milik was zijn laatste actie op het met 4.500 toeschouwers volgepakte sportpark De Vormt. De spits maakte in de rust plaats voor Richairo Zivkovic, die zijn langverwachte speelminuten in het eerste elftal kreeg. De voormalige aanvaller van FC Groningen tekende in de slotfase voor 4-0. Toch kon hij zich niet echt onderscheiden, ook omdat veel van zijn medespelers een halve snipperdag opnamen. De meeste voetballers van Urk hadden er voor het bekerduel al een werkdag opzitten. (ANP)