Geschokte KNVB en spelers vragen OM in actie te komen: 'Dit is echt onsmakelijk'
Bond geschokt na racistische reacties onder Facebook-foto

Geschokte KNVB en spelers vragen OM in actie te komen: 'Dit is echt onsmakelijk'

17-11-2014 14:58
56

De KNVB en de spelersgroep van Oranje vinden dat er moet worden opgetreden tegen de racistische reacties op een Instagram-foto van Leroy Fer. Dat meldt de voetbalbond maandag in een verklaring.

Bond en spelers hebben volgens Omroep Brabant maandag met elkaar om de tafel gezeten. De uitkomst is dat zij hopen dat het Openbaar Ministerie actie onderneemt tegen de mensen die zich schuldig maakten aan het racistische taalgebruik.

'OM moet in actie komen'
Fer plaatste vrijdagavond een selfie met een aantal collega-internationals op het sociale medium, waarna het racistische reacties regende. "De KNVB vindt het echt onsmakelijk", aldus een woordvoerder van de bond tegen Omroep Brabant. "Zeker ook omdat voetbal van iedereen is en het Nederlands elftal heel veel Nederlanders met elkaar verbindt."

'De KNVB en de spelersgroep zijn dan ook van mening dat er tegen de reacties moet worden opgetreden door het Openbaar Ministerie', schrijft de bond in een statement. 'Alle beschikbare bewijslast staat of stond online. Mocht het nodig zijn dat de KNVB en de spelers een aanvullende verklaring geven, dan zal dat worden gedaan.' De bond zegt bewust tot na het belangrijke duel met Letland gewacht te hebben met een reactie.

'Dom racistisch gebral'
Frans Timmermans, eurocommissaris en oud-minister van Buitenlandse zaken, distantieert zich ook van het racisme. 'Zeer eens met de boze reacties van Robin van Persie en Wesley Sneijder op het schandalige commentaar dat sommigen onder de selfie hebben gezet van Memphis, Leroy Fer, Luciano Narsingh, Karim Rekik, Jetro Willems, Quincy Promes, Giorginio Wijnanldum, Gregory van der Wiel en Kenneth Vermeer.'

'Er is nog een hoop werk te doen voordat racisme en onverdraagzaamheid uit de samenleving zijn verdreven. Deze voetballers, waar de jeugd met bewondering naar opkijkt, zullen ertoe bijdragen dat uiteindelijk iedereen zal inzien dat voor dom racistisch gebral geen plaats is in Nederland', besluit Timmermans.